Nyitókép: Mária Kolíková igazságügyi miniszter/tvnoviny.sk

 

A parlament elfogadta a Mária Kolíková igazságügyi miniszter által beterjesztett ún. lex koronát. A törvény több változást is tartalmaz a bíróságokra vonatkozóan, ahogy azt is lehetővé teszi, hogy az illetékes állami szervek figyelhessék a potenciálisan koronavírus-fertőzött személyeket azok mobiltelefonjain keresztül.

 

Az eredeti elképzelésekhez képest a kormány jócskán enyhítette a mobilok lekövetésének határait. A Slovensko.Digital szerint, amely tagja a válság idejére létrehozott IT-szövetségnek, a kihirdetett veszélyhelyzetben felhasználhatók azok az adatok, melyeket az állami szervek a telekommunikációs szolgáltatóktól kaphatnak.

 

A Slovensko.Digital meggyőződése, hogy az így szerzett adatok hozzásegíthetnek a válsághelyzet kezeléséhez.

 hirdetes_300x300  

 

„Információink szerint nem az emberek mozgásának teljeskörű monitorozásáról van szó, az egymáshoz fűződő kapcsolatuk és a beszélgetéseik tartalmáról pedig végképp nincs szó.”

 

Lényegében csupán arról van szó, hogy segítsen abban, amire sokszor a fertőzöttek nem tudnak teljeskörűen választ adni: ki mindenkivel kerültek kapcsolatban az elmúlt 14 napban?

 

Ráadásul Szlovákia nem úttörő a témában, Csehországban például már a gyakorlatba is átültették a mobilos lekövetést.

 

A témáról bővebben itt írtunk:

A nagy testvér is besegít! Az állam elkéri a mobilszolgáltatóktól adatainkat, hogy azonosíthassa a koronavírus fertőzötteket

 

Változások a bíróságokon

 

A lex korona értelmében a Legfelsőbb Bíróságot elnöke és alelnöke egyidejű távollétében a korban legidősebb bíró vezeti. A törvény érinti a bírói tanácsokat is, kibővíti a tanács elnökének visszahívásának okait.

 

A törvénymódosítás a Smer képviselőinek kritikái ellenére is átment. Ficoék szerint a törvénnyel beleavatkoznak a bírói hatalom függetlenségébe.

 

A módosítás értelmében a bírói tanács öt tagja javasolhatja a tanács elnökének visszahívását, ha funkcióban maradásával komolyan veszélyeztethetné az igazságszolgáltatást, vagy a bíróság jó hírét.

 

dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!