Nyitókép: Körkép.sk

 

„Édesanyám szlovák, édesapám magyar, a nevem cseh, én magyarnak érzem magam. A magyar szó, a magyar beszéd közelebb áll hozzám”, vallja az OĽaNO frissen megválasztott parlamenti képviselője. Az Albáron élő, civilben sikeres kerámiaművész, háromgyermekes családapa Cseh Péter Somorjától Párkányig egyedüli magyar politikusként képviselheti az elkövetkező években a felvidéki magyarságot.

 

A legerősebb kormánypárt parlamenti képviselőjével alig három órával az eskütétele után beszélgettünk.

 

Tetszik amit csinálunk? Te is támogathatod a Körképet akár már havi 2 euróval, hogy még több színvonalas interjút készíthessünk!

 

 hirdetes_810x300  

Milyen érzés parlamenti képviselőnek lenni?

 

Jó érzés, hogy azt tehetem, amit tenni akartam. Egy éve működöm együtt Igor Matovičcsal, ami politikailag nem sok idő. Képviselőjelöltként a parlamenti bejutást tűztem ki célként. Most, hogy sikerült, immár kéznyújtásra vagyok a lehetőségektől, amelyeket a jövőben szeretnék minél hasznosabban kihasználni.

 

Ez elég rakétakarrier

 

Igen, az. Ugyanezt a rakéta üzemmódot akarom eredményekben is felmutatni.

 

Például?

 

A törvényalkotás, az ország irányítása, a hibák kijavítása a meglevő törvényekben. Rengeteg lehetőség van. Fontos, hogy azt csinálhatom, ami nekem, mint magyar embernek számít. Hogy a kisebbségi kérdéseknél ott leszek a döntéshozatalnál minden formában.

 

Cseh Péter, az OĽaNO frissen megválasztott magyar parlamenti képviselője. Kép: Körkép.sk

 

Gondolta volna tavaly novemberben, amikor az OĽaNO alig 5 százalékon állt, hogy március 24-én immár parlamenti képviselőként beszélgethetünk?

 

Hittünk és bíztunk benne. Úgy dolgoztunk, hogy elérjük ezt az eredményt. Bevallom, nem gondoltam, hogy 25 százalékot érthetünk el. A 17-18 százaléknak is már nagyon örültünk volna. Az volt a csúcs, a többi csak álom. Dolgoztunk, és a nép megadta nekünk ezt a lehetőséget.

 

Hogy került az OĽaNO-ba és mióta van a párt kötelékében?

 

Személyes kapcsolatom Igor Matovičcsal hozzávetőlegesen egy éve tart. A 2018-as önkormányzati választásokon figyelt fel rám. Amikor Albáron puszta kézzel harcoltam a helyi, nem kis hírnevet szerzett politikai ellenfelemmel. (szerk. megj. Albár polgármestere, Bereck Oskár a Kočner-Trnka elhíresült, Gorilla-hanganyaggal kapcsolatos zsarolási ügyben lett országosan ismert.)

 

Közrejátszott az is, hogy magyar, és magyarlakta régióból, a Csallóközből származik?

 

Szerintem nem.  Igor Matovič nem tesz különbséget magyar és szlovák, roma vagy ruszin között. Tetszett neki, hogy van egy magyar ember, aki vele akar dolgozni.

 

Ön korábban politizált? Civilként vállalt valamilyen szerepet?

 

Nem. Soha nem is akartam párttag lenni. Csakis az OĽaNO volt a képben, bár az MKP mindig szimpatikus volt számomra és figyeltem őket. Úgy gondolom, hogy magyar ember szlovák pártban is rengeteget tehet. Talán még többet, mint magyar pártban.

 

Ezt mivel tudja alátámasztani?

 

Egyelőre még csak pár órája vagyok képviselő, alig 3 szavazáson vagyok túl. De így látom, így érzem: Az országgyűlés legerősebb frakciójának tagjaként magyarként képviselhetem a hazámat, az értékeimet.

 

Önön és Grendel Gábor parlamenti alelnökön kívül még Marian Kotleba pártjának képviselője, Jozef Šimko sorolható a magyarok közé az új összetételű parlamentben.

 

Ide tartozik még Kerekréti Ján és Gyimesi Juraj is, valamint a kassai Tóth Vojtech (szerk. megj. mind hárman az OĽaNO frakciójának tagjai).

 

Mit gondol most, választások után a felvidéki magyarság parlamenti képviseletéről?

 

Szomorú vagyok, hogy nincs bent az MKÖ. Jobban örültem volna, ha tíz képviselői hellyel ők is itt lennének. Mi megadtuk erre a lehetőséget. Igor Matovičcsal együtt személyesen kezdeményeztük az egyeztetést a közös indulásról, az MKP megtarthatta volna saját nevét, arculatát, programját, parlamenti frakcióját. Csak a választási lista lett volna közös. De komolyabb tárgyalásra, nem miattunk, sajnos nem is került sor. Kívántam nekik az 5 százalék feletti eredményt, hogy minél nagyobb számban legyünk magyarok és csapatot alkotva jobb együttműködés legyen, de nem sikerült.

 

Cseh Péter, az OĽaNO frissen megválasztott magyar parlamenti képviselője. Kép: Körkép.sk

 

Sajnálja, hogy elmaradt a közös listán való indulás?

 

Igen. Emberként és politikusként is sajnálom.

 

Ön szerint mi volt az oka annak, hogy nem jutott be a magyar párt a parlamentbe?

 

Legfőképp a választópolgárok mondtak róluk véleményt, minősítve a munkájukat. A Dunaszerdahelyi járásban élve azt mondhatom, hogy nem elég teleplakátozni az ország egyik szegletét, ennél többet is kellene tenni.

 

Február végén nagyon sok magyar szavazott az OĽaNO-ra…

 

A harmadik legerősebb párt lettünk a magyarlakta területeken, főleg a Csallóközben.

 

Parlamenti képviselőként Ön is sok magyar szavazattal szerzett mandátumot. Miről tudja biztosítani azokat a magyar választókat, akik most parlamenti képviselet nélkül maradtak?

 

Arról, hogy számíthatnak, rám, képviselni fogom a magyar ügyeket. Bízok benne, hogy a koronavírus-járványt legyőzzük, az emberek kibírják a karantén időszakot, az egészségügyünk nem omlik össze, a gazdaság pedig behozza majd ezt az időszakot. Utána kezdődhet a többi munka is.

 

Az biztos, hogy mi nem fogunk megnyitni feszültségkeltő dolgokat.

 

A kettős állampolgárságot sem?

 

Azt igen, de még nem beszéltük meg a formáját. Sokan kint élnek külföldön, családjuk van egy másik országban. Ingáznak, dolgoznak, kötelékük van kulturális, művészeti vonalon, amit bizonyítani is tudnak. Számukra meg kell adni a kettős állampolgárság lehetőséget és nem elvenni tőlük ezt a jogot.

 

Ez egy nagyon buta törvény, amely már megérett a változásra. A parlamentben alkotmányos többségünk van, így át is vihető, de le kell kommunikálnunk.

 

Beszéljünk a saját mozgásteréről. Melyik parlamenti bizottságban fog tevékenykedni?

 

Az emberjogi és kisebbségügyi bizottságnak vagyok a tagja. Ezen kívül a környezetvédelem és a mezőgazdaság áll hozzám a legközelebb, ahol szintén aktív leszek. A szomorú az, hogy Somorjától Párkányig én vagyok az egyetlen magyar parlamenti képviselő. Ez óriási felelősséget jelent és rengeteg munkát. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy képviselni fogom a felvidéki magyarokat.

 

Cseh Péter, az OĽaNO frissen megválasztott magyar parlamenti képviselője. Kép: Körkép.sk

 

Komoly probléma nálunk a talajvíz, amit meg kell oldani. Ez a jövő olaja. A mezőgazdaság pedig az ország kenyere, ami romokban van. A koronavírus legyőzése után ezekkel a kérdésekkel is többet fogunk foglalkozni. Hogy a magyar ember az olyan nemzeti kérdésekben, mint az iskolaügy, kisebbségi kérdések, ne érezze magát idegennek.

 

Milyen konkrét célkitűzései vannak az elkövetkező négy évre vonatkozóan?

 

Az biztos, hogy míg a kampányban a jólétről beszéltünk, jelenleg a túlélés a legfontosabb. Sok függ a koalíciós szerződéstől is, ami még alakul. Saját prioritásaim közül a kisebbségvédelem és az iskolaügy említhető.

 

Konkrétabban?

 

Három gyermek édesapja vagyok, így látom, milyen gondok vannak a szlovák nyelv oktatásával az iskolában. Itt módszertani változtatásokra van szükség.

 

A kisebbségi kultúrában szeretném elérni, hogy a kétnyelvűséget ne kelljen követnünk például a feliratok terén. Hogy egy színmagyar, vagy magyar többségű faluban ne kelljen mindent kétnyelvűen feltüntetni.

 

A múltat nem feledve előre kell néznünk. Ugyanakkor ne csak a politikustól várjuk el a változást. Írassuk a gyerekeinket nyugodtan magyar óvodába, magyar iskolába. Ne féljünk attól, hogy bárki ezért bántani fogja őket. Ne féljünk attól sem, hogy nem tanul meg szlovákul. Mindenkiben van túlélési ösztön. Én is úgy mentem szlovák középiskolába, hogy rosszul beszéltem szlovákul. Végül kitüntetetten végeztem. Minden az adott választóban és nem a politikusban dől el.

 

Lesznek változások a Kisebbségi Kulturális Alap döntéshozatalában? Ott ugyanis elég komoly politikai visszaélések vannak, nyílt sógor-komaság zajlik.

 

A korrupció megfojtása az egyik fő prioritásunk. A jelenlegi támogatási rendszert, az uniós pénzek elosztásának korrupt, bürokratikus rendszerét le kell állítani. Különben nem jut elég pénz oda, ahova kell.

 

A kisebbségi kormánybiztos személyét illetően van már elképzelésük? Az MKP magának szeretné a posztot.

 

Erről még nem esett szó. A koronavírussal szembeni harc egyelőre nem ad teret ezekre a lépésekre. De hamarosan sok kerül rá. Az biztos, hogy támogatni fogom, hogy magyar ember kerüljön oda. Az, hogy kívülről vagy belülről fog érkezni, még nem tudni.

 

Tekintettel a sok magyar szavazójukra, várható a jövőben az OĽaNO részéről magyar szekció, tagozat a magyar képviselet megerősítésére?

 

Igen. Egyelőre tárgyalás alatt áll a dolog. Az OĽaNO támogatja ezt a kezdeményezésemet. Ki fog alakulni. Az biztos, hogy képviselői irodát akarok nyitni Dunaszerdahelyen. Mindenkinek, aki beszélgetni, találkozni szeretne, megoldani problémáját parlamenti szinten. Egyéni és kollektív dolgokkal is foglalkozni fogok országos szinten is.

 

Továbbá szeretnék egy magyar OĽaNO szekciót nyitni Dunaszerdahelyen, ami a párt magyarok szavazóit fogná össze.

 

A jelenlegi magyar érdekeltségű pártokkal milyen együttműködésre törekszenek?

 

Teljesen nyitottak vagyunk a normális együttműködésre önkormányzati, megyei és országos szinten is.

 

És a két ország közti kapcsolatokat illetően? Várható valamilyen változás az új szlovák kormány megalakulásával? Milyen az elképzelés a Magyarországgal való kapcsolatra?

 

Igor Matovič sok mindenben elismeri Orbán Viktor politikáját, bár vannak azért kifogásai is. Az egyik első utunk feltétlenül Budapestre fog vezetni, és remélhetőleg én is a küldöttség tagja leszek. A két állam közti jó kapcsolat és a V4-ek közti együttműködés fenntartása saját érdekünk. Bízok benne, hogy jó együttműködés előtt állunk az elkövetkező években.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 58 olvasónak tetszik ez a cikk.