Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Mióta a koronavírus gazdasági következményeinek súlyosságáról is sorra jelennek meg a hírek, egyre többen teszik fel a kérdést, hogy mi lesz a parlamenti képviselők tavaly 5000 eurósra emelt fizetésével. Ők vajon viselik-e a közelgő gazdasági válság következményeit.

 

A mai ellenzék már megpróbálta meglovagolni a témát. Marián Kotleba (ĽSNS) a parlament legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a képviselői fizetéseket 30 százalékkal csökkentsék, legalább a válsághelyzet idejére – írta az Aktuality.sk.

 

Mindezt azonban Kotleba úgy csinálta, hogy biztos legyen a bukás: procedurális javaslatként terjesztette be a módosítást, csakhogy ilyen indítvánnyal nem lehet törvényt módosítani.

 hirdetes_300x300  

 

Jozef Bubnár (OĽANO) parlamenti képviselő a facebookon úgy fogalmazott:

 

„Még ha mind a 150 képviselő meg is szavazta volna az indítványt, akkor sem változtatott volna semmin. (…) Kotleba ezt pontosan tudta, de így elérte, amit akart. Kiírhatott egy facebook-bejegyzést, hogy ezek a telhetetlen disznók nem akarják csökkenteni a fizetésüket”

 

Kotleba javaslatát egyébként csak az ĽSNS szavazta meg (még a Smer sem).

 

Így is csökkenni fog

 

Ha nem is a harmadával, de a képviselői fizetések így is csökkenni fognak. Egy 2010-ben, Miroslav Beblavý (akkor még SDKÚ) által javasolt módosítás értelmében a parlamenti képviselők fizetése nem csak a mindenkori átlagbértől függ, hanem a költségvetési hiány nagyságától is. A koronavírus gazdasági következményei miatt pedig borítékolható a deficit szárnyalása.

 

A tíz éve hatályban lévő szabály szerint, ha az államháztartás hiánya 7 százaléknál magasabb, a képviselők fizetését 15 százalékkal csökkentik, 5-7 százalék esetén 10 százalékkal csökken a fizetés, 3-5 százalék esetén 5 százalékos fizetéscsökkentésre számíthatnak.

 

Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter viszont nagyjából 9 százalékos deficitre számít az idén. Egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus mekkora mértékű gazdasági károkat fog okozni. Emellett ott vannak az előző kormány által hamarjában elfogadott szociális csomagok terhei is, amelyek a papírra vetett félmilliárd helyett 1,9 milliárdos deficitet sejtetnek.

 

Jelenleg egy nem Pozsonyban élő parlamenti képviselő minden juttatással együtt 5200 eurót vihet haza havonta, a Pozsony megyében állandó lakhellyel rendelkező pedig 4900 eurót. 2018-ban a fizetésük 3500 illetve 3300 euró volt, majd a Smer-SNS-Most-Híd koalíció eltörölte a parlamenti fizetések befagyasztásáról szóló törvényt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.