Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Igor Matovič kormányfő tegnap arra használta fel az európai vezetőkkel folytatott első tárgyalását, hogy határozott jelzést küldjön arra, Szlovákia új kormánya maximális mozgósítást végez a koronavírus-járvány megfékezésében.

 

Az európai vezetők videokonferencián keresztül zajló tárgyalásán Szlovákia új miniszterelnöke egyértelműen hangsúlyozta az új kormány proeurópai irányultságát. Matovič biztosította az európai vezetőket arról, hogy Szlovákia olyan partner lesz, akire számítani lehet, és támogatni fogja a közös, effektív európai megoldásokat.

 

 hirdetes_300x300  

„Az új szlovák kormány nemcsak nemzeti, de európai szinten is rendkívül komolyan veszi a kialakult helyzetet. Egy hajón vagyunk a háborgó tengeren, ezért közösen kell eveznünk”

 

– hangsúlyozta a szlovák kormányfő, majd hangsúlyozta: hivatalba lépése óta a koronavírus-járvány megállítására hozott intézkedések az első számú prioritást jelentik számára.

 

Elmondása szerint a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy adekvát mennyiségű egészségügyi- és védőfelszerelést biztosítson be, illetve megemelje a tesztelések számát az országban. Egyúttal megerősítette, úgy, ahogy próbálják megvédeni a hazai polgárokat, a külföldön rekedt polgároknak is igyekeznek segítséget nyújtani.

 

Summit Európskej rady práve teraz ??

Gepostet von OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti am Donnerstag, 26. März 2020

 

A kormányfő világosan megnevezte azokat a hiányosságokat is, amelyek továbbra is limitálják az európai reakció effektivitását.

 

„Szükségünk van a fennmaradt problémák megoldására is. A koronavírus nem befolyásolhatja sem a belső piac, sem a Schengen működését. Senki nem korlátozhatja az árubehozatalt, illetve azt, hogy egy repatriált polgár ne tudjon visszatérni a saját hazájába. Pontos előírásokra van szükség, amelyeket mindenkinek kivétel nélkül be kell tartania”

 

– értékelte Matovič.

 

A kormányfő egyúttal rámutatott arra, hogy amíg az új kormány által elfogadott intézkedések első része a polgárok védelmére irányul, addig a másik része a gazdaság védelmére.

 

„Ha azt akarjuk, hogy a polgáraink fegyelmezettek legyenek a koronavírussal kapcsolatos korlátozások elviselésében, akkor látniuk kell azt, hogy a helyzetet erősen a kezünk között tartjuk, és az a gazdaságra is vonatkozik. Mi nemzeti szinten reagáltunk, de fontos, hogy az Európai Bizottság és az európai pénzügyminiszterek is gyors lépéseket tegyenek. Ezek a lépések kifognák a szelet a vitorlájukból mindazoknak, akik krónikusan arról vitáznak, hogy az Unió a válsághelyzetben nem képes azonnal reagálni.

 

A ki nem merített uniós források átcsoportosítása a koronavírus-járványra rendkívül jó hír Szlovákiának. A gazdasági intézkedéseket illetően olyan megoldásokba kell az energiánkat fektetni, amelyekkel effektív módon tudjuk enyhíteni a válság gazdasági következményeit”

 

– zárta le Matovič.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.