Nyitókép: Facebook/Reprofotó

 

Az eddigi intézkedések hatásának kiértékelése után döntés született arról, hogy az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak mellett az állatorvosi rendelők is nyitva lehetnek vasárnap is.

 

Továbbra is előírás, hogy az élelmiszerüzletekben 9.00 és 12.00 óra között csak a 65 év feletti személyek vásárolhatnak.

 

 hirdetes_300x300  

Továbbá folytatódik a külföldön rekedt állampolgárok hazaszállítása.

 

„Saját érdekük is, hogy együttműködjenek az állami hatóságokkal”

 

– fogalmazott a tiszti főorvos, aki szerint így megkapják az orvosi felügyeletet és a szükséges kivizsgálást is.

 

Igor Matovič a Krízisstáb új döntéseiről

 

„Egyrészt örömmel vesszük, hogy vasárnap zárva vannak az üzletek, ugyanakkor a hétvége utáni akciók, amikor az emberek tömegesen mennek vásárolni az akciók miatt, kockázatot jelent“

 

– jelentette ki a kormányfő.

 

Az üzletek számára életbe lépő szigorított intézkedések a következők:

 

Mindez annak érdekében, hogy több kisebb üzlet megnyithasson, beindulhasson kicsit a gazdaság, ugyanakkor a könnyítés ne járuljon hozzá a vírus terjedéséhez:

 

–          Kötelező a szájmaszk az üzletekbe való belépésnél. Az üzlet, ha nyitva akar lenni, fertőtlenítőt vagy kesztyűt köteles biztosítani.

–          Két méteres távolság betartása sorban állásnál a vásárlók között.

–          A vásárlók számának korlátozása az üzletekben: 25 négyzetméterre 1 vásárló engedhető be egyszerre az üzletbe. Példa: 1000 négyzetméteres üzletben egyszerre legfeljebb 40 vásárló lehet.

 

A fenti, szigorított nyitvatartási feltételek mellett az alábbi üzletek nyithatnak ki, a napi élethez szükséges szolgáltatások bebiztosítása végett:

 

Szemészet, kertészeti bolt, méteráru, STK-EK szolgáltatások, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, lízingcégek, kulcsmásolás, vaskereskedés, gyűjtőudvar, informatikai bolt, kerékpárbolt, vízvezetékszerelő-szolgáltatás, festéküzlet.

 

Facebook/Reprofotó

 

A kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy továbbra is felelősen álljanak hozzá a vírusveszélyhez.

 

„Ez egy nagy vizsga most a társadalom számára. Ha betartjuk az előírásokat, javulhat a helyzet. Ha kiskapukat fogunk keresni, és figyelmen kívül hagyjuk őket, az egyes üzleteket bezárhatjuk. Ha a be nem tartás elterjed, visszatérünk az eddigi szigorhoz, és bezárjuk a most megnyíló új üzleteket. “

 

A bevásárlóközpontokban továbbra sem nyithatnak ki a kisboltok, mégpedig azért, hogy az emberek ne ott gyülekezzenek. A mostani könnyítéssel a kisboltoknak, üzleteknek, szolgáltatóknak akarnak esélyt adni.

 

Igor Matovič elmondta, hogy a vírusjárvánnyal szembeni gazdasági intézkedésekről a mai Koalíciós Tanács ülése után vasárnap fognak tájékoztatni.

 

A testhőmérséklet megmérése a boltok előtt nem lesz kötelező

 

Az újságírói kérdésekre válaszolva a kormányfő elmondta, azok, akik ki szeretnék nyitni a boltjaikat, alkalmazkodjanak a szigorú higiéniai szabályokhoz és biztosítsák be a fertőtlenítő géleket, gumikesztyűket és szájmaszkokat. Azok, akik ezeket a feltételeket nem tudják biztosítani, nem nyithatnak ki.

 

„A világot tekintve mi talán kissé merészek vagyunk. Az egész világ mást sem csinál, csak bezár, bezár és bezár. Mi próbálunk megnyitni olyan üzleteket, amelyekre a mindennapi életünkben szükség van. Ezek a boltok több tízezer embert alkalmaznak, és azzal, hogy újra megnyithatnak, több tízezer embernek segíthetnek“

 

– jelentette ki Matovič.

 

A tiszti főorvos a kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy a testhőmérséklet megmérése a boltok előtt nem lesz kötelező, csupán ajánlott, viszont a kórházakban és az ipari létesítményekben kötelező lesz.

 

A gyerekek szájmaszk-viseletével kapcsolatban Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, tudatosítja, hogy a szülőknek nehéz rávenni a gyerekeket a szájmaszk viseletére, de a gyerekeknek is viselniük kell, mert rájuk is veszélyes a vírus.

 

Az egészségügyi miniszter elmondása szerint a nyilvánosság számára tilos lesz a reszpirátorok használata.

 

„Sok ember, akinek egyáltalán nem kellene, reszpirátort visel“

 

– mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.