Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Az elemzők szerint a matematikai modellek azt mutatják, hogy Szlovákiának nagy esélye van arra, hogy elkerülje az olasz és a spanyol forgatókönyvet és besorakozzon azok közé az országok közé, amelyeknek sikerül ellenőrzésük alatt tartaniuk a vírust.

 

Az Egészségpolitikai Intézet (IZP) igazgatójának, Martin Smatanának az elmondása szerint azoknak az intézkedéseknek köszönhetően, amelyeket Szlovákiában múlt héten fogadtak el, sikerül a 70. napra halasztani az egészségügyi rendszer kapacitáskorlátjait.

 

„Ez egy hatalmas nagy luxus, amivel nagyon kevés ország rendelkezik. Ezért is vagyunk meggyőződve arról, hogy sikerül elkerülnünk azt az utat, amin most Olaszország, Spanyolország és New York jár. Nekik nemcsak a lélegeztetőgépek hiányával vannak problémáik, de azzal is, hogy nem tudják ellenőrzés alatt tartani a jelenlegi helyzetet“

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Smatana.

 

A fertőzés júliusban éri el a csúcsát

 

Az igazgató tájékoztatása szerint az új intézkedésekkel sikerült a járvány tetőzését a 110. napra kitolni, amikor is a népesség 3,2%-a lesz fertőzött.

 

 „Annak ellenére, hogy az egyes üzletek újra kinyitottak, a modellekben úgy tükröződtek vissza a rendelkezések, hogy a vírus reprodukciós erejét tovább csökkentették. Ezért is bízunk abban, hogy ezekkel az intézkedésekkel ismét sikerült egy lépéssel javítanunk a helyzeten“

 

– tette hozzá.

 

A modellek azt is kiszámították, hogy milyen lenne a helyzet akkor, ha az intézkedéseket csak ezekben a napokban fogadnák el.

 

Amennyiben az intézkedések elfogadását csak tegnap kezdtük volna el, és eddig semmilyen rendelkezés nem lépett volna érvénybe, akkor Smatana szerint 55 nap múlva a népesség 19%-a lenne fertőzött. Ekkor lenne a fertőzés kicsúcsosodása is, majd a számok folyamatosan csökkennének.

 

Abban az esetben, ha a március 16. előtt bevezetett intézkedéseknél maradtunk volna, akkor a fertőzés csúcsát a 63. napon értük volna el és a népesség 15%-át érintette volna. Ha pedig azokat az intézkedéseket hagytuk volna meg, amelyeket március második felében vezettek be, a csúcsot ugyanazon a napon értük volna el és a népesség 5,3%-a fertőződött volna meg.

 

Mintegy ezer lélegeztetőgépre lesz szükség

 

Az új számítások szerint a legnehezebb napokban mintegy 1 030 páciens lesz a kórházakban, akiknek lélegeztetőgépre lesz szükségük.

 

 „Ez egy olyan szám, ami a rendszerünk kapacitásához közelít“

 

– mondta Smatana.

 

Napjainkban körülbelül 500 lélegeztetőgép van Szlovákiában.

 

Amennyiben semmilyen óvintézkedést nem vezettünk volna be, az elemzők szerint 55 nap múlva mintegy 6000 lélegeztetőgépre lett volna szükségünk. A március második felében bevezetett intézkedések alapján 100 nap múlva 1850 lélegezetetőgépre lett volna szükség.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.