Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

A kormány hitel-moratóriumról tárgyal a bankokkal, Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter szerint azonban csak napok múlva várható végleges megállapodás.

 

Heger elmondása szerint a kormány még nem zárta le a tárgyalásokat a bankokkal a hitelek törlesztőrészleteinek felfüggesztése kapcsán. Hangsúlyozta, az, hogy még nem értek el megállapodást nem azt jelenti, hogy nincs hajlandóság egyezségre, hanem hogy dolgoznak a részleteken.

 

Heger egyelőre kitért a válaszadás elől abban a kérdésben, hogy a kormány felajánlja-e az előző kabinet által meghosszabbított és duplájára emelt bankadó megszüntetését. Azt azonban elárulta, hogy az állam hajlandó garanciát adni a kereskedelmi bankoknál lévő hitelek egy 500 milliós csomagjára.

 hirdetes_810x300  

 

Egyes részletek azonban már kiszivárogtak, a Denník N a következőket közölte saját forrásaira hivatkozva:

 

  • A törlesztőrészletek befagyasztása nem kötelező, a kliensnek kérvényeznie kell.
  • A bankok egységes ügymenetet dolgoznak ki, valószínűleg egyforma lesz a kérvény űrlapja is.
  • A kérvények elbírálása nem lesz mélyvizsgálat, de a kérvényezőnek becsületbeli nyilatkozatban kell kijelentenie, hogy a koronavírus-járvány miatt került anyagi nehézségekbe.
  • A krónikus nem fizetők nem élhetnek a moratórium lehetőségével, vagyis csak azok folyamodhatnak a törlesztők befagyasztásáért, akik a járvány előtt időben fizették kölcsöneiket.
  • A kliensek először egy érthető használati útmutatót kapnak, hogy tisztában legyenek a moratórium minden részletével.
  • Várhatóan egy hónaptól hét hónapig terjedő skálában lehet majd igényelni a törlesztőrészletek befagyasztását.
  • A bankok a Denník N forrásai szerint egyszerű ügyintézést szeretnének, online, és azok, akik interneten keresztül nem tudnak intézkedni, személyesen is.

 

Boris Kollár videójából úgy tűnik, a tárgyalások elsősorban a részletfizetéses hitelekről szólnak, mint amilyen a lakáshitel vagy az autólízing. A bankok ezek esetében már rendelkeznek tapasztalattal, havonta tucatnyian kértek azelőtt is moratóriumot (például a fizetések vagy a bevételek elmaradása miatt). A mostani helyzet annyiban más, hogy tömeges méreteket ölt majd, és egyszerűsíteni kell az elbírálást.

 

Némiképp bonyolíthatja a helyzetet, ha a kormány hitelkártyák esetében is moratóriumot kér majd, mert ezek esetében a bankoknak nincs kidolgozott ügymenete, amit gyorsítani lehet.  hitelkártya-adósságba kerülő ügyfelekkel a bankok általában konszolidációs hitelt vetetnek fel: szétírják havi részletekbe felhalmozott adósságukat.

 

Egyelőre az is kérdéses, hogy mikortól meddig lehet igényelni a hitelek befagyasztását. Nem mindegy, hogy a törlesztőrészleteket augusztusban is lehet igényelni, és onnantól kell számolni például a hét hónapot, vagy augusztusi igénylés mellett is áprilistól kell számolni a hét hónapot.

 

Az elmúlt hetek sajtóértesüléseinek pontosságára való tekintettel a fenti információkat érdemes fenntartásokkal fogadni, ráadásul napok alatt rengeteget változhatnak a körülmények is. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!