Nyitókép: hnonline.sk

 

A kormány kinevezte a Szlovák Földalap (Slovenský pozemkový fond) új vezetőjét, aki Adriana Šklíbová helyét veszi át.

 

Péntektől a Földalapot Gabriela Bartošová fogja vezetni. Az intézmény Szlovákia teljes mezőgazdasági földterületének mintegy negyedét adja bérbe az igénylőknek.

 

Bartošová számára nem lesz ismeretlen a környezet, ugyanis a Földalapon belül a bérletek és átírások osztályának igazgatója volt 2016 novemberétől tavaly novemberig.

 hirdetes_810x300  

 

Miért volt szükség a váltásra?

 

A gazdatüntetések óta többször is reflektorfénybe került a Szlovák Földalap, és nem épp kedvező fényben tüntették fel. Több gazda név nélkül figyelmeztetett arra, hogy az SNS irányítása alatt a hagyományos gazdavállalkozásokat a bérleti szerződések meghosszabbításakor kenőpénzfizetéssel konfrontálták. Hivatalosan nem a Földalap emberei kértek tőlük kenőpénzt a szerződések meghosszabbításáért, de úgy léptek fel, mint akik közvetítők a Földalap vagy épp az SNS felé.

 

Akik elutasították, hogy csúszópénzt fizessenek, azoktól elvették az addig bérbeadott földeket, és mással egyeztek meg. Hasonló eseteket írtak le az előző kormány ideje alatt a vadászok is, akik olyan vadászterületeket béreltek, melyek a Földalaphoz tartoztak.

 

A mezőgazdászok több esetben amiatt is nemtetszésüket fejezték ki, hogy a nyilvánvalóan gazdálkodásból élők helyett sokszor ismeretlen háttérrel rendelkező cégeknek adta inkább bérbe a földeket a Földalap.

 

Tavaly ősszel például csak az akkori ellenzék nyomására nem adtak bérbe 600 hektárnyi földterületet Alsószelinél (Galántai járás) egy olyan cégnek, mely minimális forgalommal rendelkezett. Ráadásul a Földalap annak ellenére adta volna ennek a cégnek a földeket, hogy azon hosszú évek óta már felfutott mezőgazdasági vállalatok gazdálkodtak.

 

Érdekes adalék, hogy még azelőtt, hogy mezőgazdasági miniszter lett volna belőle, Gabriela Matečná is vezette a Földalapot.

 

dennikn.sk, Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: szlovák földalap

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!