Nyitókép forrása: economy.gov.sk

 

„Ha nem akarjuk teljesen lerombolni a gazdaságot, akkor a húsvéti ünnepek után újabb üzleti egységeket kell megnyitnunk” – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes a közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában, ahol Peter Žiga (Smer) parlamenti képviselővel vitázott.

 

Vitának azonban nem nagyon nevezhetnénk Sulík és Žiga beszélgetését. A legtöbb dologban egyetértettek, és Sulík viszonylag passzívan tűrte, hogy Žiga óvatos kritikákat fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

 

Sulík szerint szigorítani kell a közegészségügyi előírásokat, de egyúttal lazítani kell a gazdasági korlátozásokon, és fokozatosan engedélyezni kell a többi üzleti egység megnyitását is – példaként említette az irodai eszközöket áruló üzleteket, de a nagyobb egységeket is. Egyúttal azonban helyeselte, hogy az emberek maszkot viselnek, és ha csak tehetik, otthon maradnak. Hozzátette:

 hirdetes_810x300  

 

„A költségvetési hiány másodlagos az emberéletek védelmével szemben”

 

A beszélgetés központi eleme a nagyvállalatok állami támogatásáról szólt. Peter Žiga hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok adják a szlovák gazdaság gerincét, ezért őket kell elsősorban segíteni. Mindezt annak ellenére, hogy a Smer állítólag a munkások érdekeit tartja szem előtt.

 

Mindent a nagy cégekért

 

Žiga szerint a nagy cégekkel kell elsősorban foglalkozni, mert azok fogják felpörgetni majd a válság után a gazdaságot.

 

Sulík egyetértett vele, hangsúlyozta azonban, hogy Szlovákiába később érkezett meg a járvány, ráadásul kormányváltás történt, ezért pár hetes csúszásban vannak az intézkedésekkel. Kiemelte, hogy az autógyárak működését senki sem tiltotta be, csak higiéniai szabályokat kell foganatosítaniuk, és folytathatják a termelést.

 

A műsorban videóhívás keretében szót kapott Alexander Matušek, az Autóipari Szövetség vezetője is, a kurzarbeit (német kifejezés, az alkalmazott béréhez való állami hozzájárulást takarja, hasonló Szlovákiában is működik már, egyelőre a kis és közepes vállalkozások számára, mert ők adják a foglalkoztatás nagyobbik részét). Ő az autóipar leállását a következőképp magyarázta:

 

„Az autóipar az egyik legglobalizáltabb ágazat. Olaszországi, spanyolországi beszállítóink jelenleg nem gyártanak alkatrészeket. Mindennap egyeztetések zajlanak arról, mikor indulhat újra a termelés, de a legfontosabb, hogy működjön a logisztikai ellátás”

 

mondta. Arról is beszélt, miért tartja különösen fontosnak a kurzarbeit bevezetését a nagyvállalatok számára is, szerinte ugyanis az kizárólag a munkást védi az elbocsátástól. A sorok között az autógyárak megszokott narratívája köszön vissza: ha nincs állami támogatás, tömeges elbocsátásokba kezdenek.

 

Már jóval a koronavírus előtt is támogatást akartak

 

Matušek azonban a kelleténél talán többet is elárult. Kitért arra is, hogy az állammal még a nyáron (több hónappa a koronavjrus megjelenése előtt) a kurzarbeit bevezetéséről tárgyaltak. Akkor az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra hivatkoztak.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az európai atógyárak számára a kínai kereslet 2019-es év eleji drasztikus megzuhanása sokkal nagyobb problémát jelentett. Ezt követően jelentek meg azok a felhívások az autógyárak részéről, hogy túl drága a közép-európai munkaerő, különösen a szlovákiai.

 

Nem sokkal később a következő nagy pofon az volt, hogy az USA egyre határozottabban nehezítette a német autógyártók érvényesülését az amerikia piacon, majd jött a Brexit. Mindezek mellett az amerikai-kínai kereskedelmi háború eltörpült. Szlovákiában a Fico-kormány intézkedései, a bérekre rakódó járulékterhek jelentettek még problémát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!