Nyitókép: TASR/Reprofotó

 

A tanárok szóbeli értékelés útján adhatnak visszajelzést a diákoknak, és nem róhatják meg őket azért, mert konkrét időpontban nem tudtak jelen lenni az online tanórákon.

 

A tanárok szóban értékelhetik a diákokat, de mindeközben figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy nem mindenkinek van egész napos hozzáférése az internethez, ugyanis a szüleik elfoglaltak a saját munkájuk miatt. Megbuktatni, vagyis elégtelen adni a bizonyítványba senkinek sem szabadna, bár vannak kivételek. Mindezt az Állami Pedagógiai Intézet új igazgatója, Miroslava Hapalová jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_300x300  

Április 6-tól, vagyis hétfőtől hivatalosan is leállítják az érdemjegyekkel történő osztályozást az alapiskolában, ami annyit jelent, hogy a tanároknak szóban kell értékelniük a diákokat. Az oktatásügyi tárca ajánlása alapján nem szabadna számításba venni azokat a jegyeket, amelyeket a tanárok az iskolabezárás során adtak a diákoknak. Mindez azonban nem kötelező, a tanárok továbbra is figyelembe vehetik ezeket az érdemjegyeket, vagy kombinálhatják a kétféle módszert (eddig kiosztott jegyek–szóbeli értékelés). A kiselsősök azonban csak és kizárólag szóbeli értékelést kaphatnak.

 

Az értékelés során a tanároknak figyelembe kell venniük olyan objektív akadályokat, mint például az internet-hozzáférés hiánya, vagy az, hogy a gyerekek az adott időpontban nem tudtak online lenni, mivel kevés a számítógép a családban.

 

A középiskolás tanulók értékelése továbbra is folytatódhat az érdemjegyek alapján, de az osztályzás során a tanároknak figyelembe kell venniük a fentebb említett objektív akadályokat.

 

Lényegében senki sem bukhat meg

 

Hapalová szerint nem szabadna osztályozni azokat a tantárgyakat, amelyek a távoktatás során nem tudják elérni a kitűzött céljaikat. Ezek közé a tantárgyak közé tartozik a testnevelés, a rajz, illetve a laboratóriumi gyakorlat. A bizonyítványon az érdemjegy helyett csupán annyit kell feltüntetni, hogy a diák abszolválta az adott tantárgyat.

 

A szakemberek továbbá azt sem tanácsolják, hogy a tanárok tesztek és írásbelik útján osztályozzák a diákokat, ezért az idei tanévre felfüggesztik a kötelező írásbelik megíratását.

 

A 2019/2020-as tanévben nem lehet elégtelent adni, ami annyit jelent, hogy a diákok nem bukhatnak meg. Az alapiskola felső tagozatán és a középiskolában azonban akadhatnak kivételek. A feltétel azonban az, hogy a diák már az iskola bezárása előtt sem ért el elégséges eredményeket, viszont a diák esetleges vizsgáztatásáról az iskolai tanácsnak kell döntenie.

 

Az Állami Pedagógiai Intézet igazgatónője kiemelte, el kell engedni azt az elképzelést, miszerint az idei tanévben az összes tananyagot sikerül átvenni. Az oktatásügyi tárca ezért azt tervezi, hogy a húsvéti ünnepek után ajánlást ad ki arról, hogy mely tantárgyakra és mely konkrét témakörökre kell összpontosítani. A döntés és a végső módosítás azonban az iskolákon múlik majd.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!