Nyitókép forrása: bystricoviny.sk

 

FRISSÍTVE: 20:45

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, szigorított korlátozó intézkedéseket vezetnek be a közelgő húsvéti ünnepek idejére, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését. Az intézkedéseket fokozott rendőri ellenőrzés mellett foganatosítják. Aki a járáshatárnál lakik, az nem fog örülni…

 

Eszerint a kormány kiszélesítette a szükségállapotot és KIJÁRÁSI TILALOM bevezetésével korlátozza a lakosság mozgását az április 8. 00:00 órától április 13. 23:59 óráig terjedő időintervallumra. A jelzett időn belül korlátozzák a családon kívüli gyülekezési jogot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a családtagokon kívül nem lehet találkozni például a baráti körrel vagy a másik háztartásban élő nagyszülőkkel, DE vannak kivételek.

 hirdetes_810x300  

 

A mozgás korlátozása NEM vonatkozik a(z):

  • hozzátartozók (pl. nagyszülők) segítése, más személyek számára való bevásárlás elvégzése – ezek járáshatáron kívül is elvégezhetők.
  • megszokott útvonalon történő munka miatti utazásokra (nem lehet például ráfogni egy Pozsonyból Kassára történő kiruccanást, ha nem indokolt)
  • megszokott útvonalon és helyre történő üzleti utakra, vagy vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos utakra,
  • élelmiszer, drogéria vásárlásokra, élethez nélkülözhetetlen áruk beszerzése (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül)
  • gyógyszertárak meglátogatása (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül) ,
  • házi- és haszonállatok takarmányának bebiztosítására (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül),
  • üzemanyag-tankolásra (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül),
  • más személy megsegítése érdekében tett utazásra (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül)
  • orvos és kórház, hozzátartozó meglátogatását is beleértve (egyetlen egy másik személyt vihetünk magunkkal)
  • közeli hozzátartozó temetése miatti utazásra,
  • közeli hozzátartozó vagy más rászoruló személy gondozása miatti utazásra (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül)
  • ki lehet menni a természetbe is, de csak járáson belül és csoportosan csak az egy háztartásban élők mehetnek

 

Az intézkedések betartását a rendőrség fokozott jelenléttel fogja ellenőrizni, ebben a katonaság is segíteni fogja őket. Az intézkedéseket megszegőket akár 1500 eurós pénzbírságra is büntethetik, a legjobb esetben az illetőt hazaküldik. A rendőrök űrlapot fognak kitöltetni az ellenőrzött személyekkel, és visszamenőleg kontrollálni fogják, hogy az illetőnek tényleg joga volt-e elhagyni otthonát.

 

Az érintett időszakban a járáshatáron átingázó dolgozók vigyék magukkal a munkaszerződésüket, hogy fel tudják mutatni a rendőrsöknek igazoltatáskor. 

 

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a rendőrség közlése szerint az autóban is viselni kell a maszkot.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.