Dezső
  • HUF: 383.92
  • USD: 1.06
  • 15 °C
  • 21 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A katonaság lezár öt romatelepet több tucat koronavírusos cigánnyal

A romák között a vírus 13-szor gyorsabban terjed, mint általában.

 Nyitókép: reprofoto (rtvs)

 

Frissítve: 00.41 Igor Matovič kormányfő ma Korompán (Krompachy) bejelentette, hogy a közeli Zsigrán (Žehra) és környékén a rendőrséggel és a katonasággal együttműködve öt roma települést karantén alá vonnak. A roma telepek az ország keleti részén találhatók.

 

A területen több tucat koronavírussal fertőzött cigány van. Többen az elmúlt hetekben érkeztek haza Angliából, vélhetően már fertőzötten, és az azóta eltelt időben sok más személyt is megfertőzhettek.

 

A tisztifőorvos elmondta, hogy a helyi roma lakosságot nem állami karanténba helyezik, hanem az egész területet lezárják.

 

Az országban 800 katona volt ma szolgálatban, többen közülük épp a roma telepeken teljesítettek szolgálatot.

 

Peter Pollák roma nemzetiségű EP-képviselő (OĽaNO), korábbi romaügyi kormánybiztos elmondta, hogy a romák között a vírus 13-szor gyorsabban terjed, mint általában.

 

Peter Pollák elmondta, hogy a COVID-19 nem ismer nemzetiséget.

 

„Amit feltételeztünk, bebizonyosodott. A romák között is felütötte a fejét a járvány, mely nagyon gyorsan fog terjedni, 13x gyorsabban, mint máshol.“

 

A tisztifőorvos elmondta, hogy mindent megtesznek a roma lakosság életének megóvása érdekében.

 

A szintén jelen levő Jaroslav Naď védelmi miniszter nagyra értékelte a katonaság és a rendőrség együttműködését, beleértve a rendőrség és a katonaság egészségügyi szakértőinek munkáját is.

 

A hadsereg főparancsnoka. Kép: reprofoto (RTVS)

 

A katonaság segíteni fogja a karantén fenntartását, az élelmiszer, ivóvíz bebiztosítását, hogy a karanténban levő személyek ne hagyják el a területet.

 

„Bizonyos rezsim bebiztosítására kerül sor, hogy ne legyen káosz és pánik“

 

– mondta. Hozzátette, hogy a katonaság részéről 800 katona volt már ma is terepen.

 

A hadsereg egészségügyi szakemberei az elmúlt időszakban folyamatosan szedték a mintákat a helyi lakosság részéről. A húsvéti időszakban e célból az eddig 4-ről 8-ra növelik a terepen levő csapatok számát a romák körében.

 

További 25 katona kiiskolázása rohamtempóban zajlik. Szerda estig több mint ezer mintát vettek, ez a szám az elkövetkező napokban még gyorsabban fog emelkedni.

 

Zsigrán polgármestere. Kép: reprofoto (rtvs)

 

A zsigrai, szintén roma polgármester szerint fontos, hogy a romák jobban odafigyeljenek a higiéniára, kézmosásra. Ha ez sikerül, bízik abban, hogy közösen legyőzik a vírust.

 

Korompán polgármestere megköszönte a gyors és határozott intézkedést a kormány, a belügy és a katonaság részéről, melyre nagy szükség volt annak érdekében, hogy megelőzzék a vírus további terjedését.

 

Matovič: Pellegrini és Saková törvénysértést követhettek el

 

Matovič kormányfő a sajtótájékoztató végén hangsúlyozta, hogy ez nem valamiféle barátságtalan lépés a romákkal szemben A karantén célja, hogy védjék az abban levő személyeket és mindenkit, akik kapcsolatba kerültek velük az elmúlt napokban, hetekben.

 

„Több olyan személy is van, akik 2-3 hete jöttek haza Angliából és már fertőzöttek lehettek. Időközben üzletbe mentek, emberek között voltak, sokakat megfertőzhettek. A karantén intézkedésekkel ellenőrzés alá akarjuk vonni őket“

 

– hangsúlyozta.

 

Elmondta, hogy ez nem a helyi roma közösségekre vonatkozó speciális rendelet, hiszen máshol a világban is használják, ahol hasonló probléma üti fel a fejét.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter és Igor Matovič. A háttérben Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos. Kép: reprofoto (rtvs)

 

A kormány ivóvizet, élelmiszer- és egészségügyi ellátást is biztosít a helyszínen, hogy a fertőzöttek és a velük együtt élő személyek ne hagyják el a karantént. Várható, hogy hamarosan élelmiszerüzletté átalakított kamionok érkeznek majd a roma telepekre.

 

Újságírói kérdésre a fertőzöttek pontos számáról egyelőre nem akart bővebb tájékoztatást adni annak érdekében, hogy elkerüljék a pánikot. Ugyanakkor kiemelte, hogy Pellegrini korábbi kormányfő és Denisa Saková előző belügyminiszter törvénysértést követhettek el, mivel elhanyagolták az emberek egészségének védelmét és Matovič szerint nyilvánosan hazudtak a kormányváltás idején hazatérő személyekkel kapcsolatban, akik között minden bizonnyal több vírusfertőzött is volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 42 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket