Nyitókép: tvnoviny.sk

 

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szombaton ellátogatott a pozsonyi Egyetemi Kórházba – itt tartott sajtótájékoztatót, ahol szólt többek között arról is, hogy mi a véleménye Richard Sulík azon igyekezetéről, hogy már húsvét után engedélyt adjanak a legtöbb bolt megnyitására.

 

A miniszter először a koronavírus-járvány Szlovákiát érintő friss statisztikáiról tájékoztatott. Elmondta, hogy 13 új megbetegedést tartanak nyilván – a részletekről bővebben itt írtunk:

 

Krajčí: Tegnap ismét több mint kétezer embert teszteltek le, 13-mal emelkedett a fertőzöttek száma

 hirdetes_300x300  

 

Krajčí elmondta, hogy jelenleg meglátogatja azokat a kórházakat, amelyeket járványügyi szempontból ún. vörös-fehér kórházakká alakítanak át. Ez annyit jelent, hogy a kórház épületén belül, vagy ha több épületből áll, akkor egyes épületeiben kifejezetten a koronavírussal fertőzött, vagy koronavírus-gyanús betegek fogadására és ellátására rendezkednek be.

 

A miniszter elmondása szerint ilyen vörös-fehér kórházak lesznek az állami és egyetemi kórházak, valamint földrajzi elhelyezkedés szempontjából ilyen lesz a losonci és a nagymihályi kórház is.

 

Krajčí szerint három hullámban kerülhet sor a kórházak átprofilozására. Jelenleg a koronavírusos betegeket a fertőzőosztályokon látják el, ha pedig lélegeztetésre van szükségük, akkor átkerülnek az intenzív osztályokra, ahol ún. vörösdobozban helyezik el őket.

 

Ilyen módon mintegy 500 súlyos beteget tudnak kezelni ma a szlovákiai kórházakban – ennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre országosan.

 

Abban az esetben, ha a járvány olyan méreteket öltene, hogy a kórházi ápolásra szoruló betegek száma meghaladná az 500-at úgy életbe lépne a már említett három hullámos intézkedés.

 

Az első hullámban a miniszter által említett 11 kórház átprofilozására kerülne sor. Ha az így elérhető minimálisan 2200 fekvőhely is betelne, akkor lépnénk be az átprofilozás második szakaszába. Ekkor már országszerte 22 kórház átprofilozására kerülne sor, ahol minden beteg kezelése ún. vörös zónában történne.

 

A harmadik szakasz, vagy hullám a maradék kórház bevonását jelentené, amelyeket jelenleg biztosítékként kezelnek csak. Ekkor már minden kórház „vörösként” működne, az ún. fehér betegellátást pedig az a 11 egyetemi és állami kórház látná el, amelyek vörös-fehér kórházként működnek.

 

Jutalomként akár a boltok megnyitása is jöhet

 

Az egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a korábban megrendelt 300 lélegeztetőgép mellé további 88 megvásárlásáról írt alá szerződést. Elmondása szerint a minisztérium arra készül, hogy a kórházak rendelkezésére álljon több mint 1000 minőségi lélegeztetőgép országszerte.

 

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Krajčí elmondta, hogy Szlovákia jelenleg az egyik legbiztonságosabb ország, szerinte az élet megy tovább, bizonyos változtatásokat kell majd eszközölni, de

 

„Jutalomként azért, hogy ilyen felelősségteljesek vagyunk, lazítani lehet majd a szigorításokon”

 

Arra a kérdésre, hogy milyen ellenérve lesz Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter boltnyitási törekvése ellen, a miniszter úgy felelt, hogy

 

„Nem lesz ellenérvem, ma már elmondtam, hogy úgy gondolom, hogy Szlovákiában az emberek felelősségteljességéért lehet az a jutalom, hogy fokozatosan feloldjuk a hatályos intézkedéseket. Nagyon okosan kell csinálni, epidemiológiailag nagyon okosan beállítani, és a tisztifőorvosnak kellene további intézkedéseket kiadnia, hogy minden esetben, ahol lehetőség van a vírus terjedésére, megakadályozzák azt. Ebből a szempontból én nem akadályozom”

 

A miniszter hangsúlyozta, hogy az ő célja a lakosság egészségének védelme, és akkor fogja felemelni hangját, mikor úgy érzi majd, hogy azok a fertőzött betegek, akik ellátásra szorulnak, nem kapják meg azt.

 

Krajčí arról is beszélt, hogy most már itt az ideje, hogy megkezdjék a tervezett műtétek elvégzését, melyeket az utóbbi hetekben elhalasztatottak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!