Nyitókép: SME

 

A Pesti úti Idősek Otthona után, ahol Budapest legnagyobb idősek otthonában több mint 500 idős személyt látnak el és közülük már közel százan fertőződtek meg koronavírusban, többen pedig már meg is haltak, itt a hasonló eset Szlovákiából.

 

A Pozsony melletti Bazin (Pezinok) szociális intézményében 42 személyről és 5 alkalmazottról derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek. Vasárnap 78 idős személyt és 25 alkalmazottat teszteltek. A regionális tisztiorvos, Katarína Nosálová elmondása szerint hét személyt már Pozsonyban kezelnek kórházban. Vasárnap még csak egy személyről volt ismert, hogy fertőzött. Azóta azonban a helyzet radikálisan megváltozott.

 

További 36 alkalmazott és 9 nyugdíjas az elkövetkező órákban kerül sorra kapacitásbeli okokból, és mert nem mindenki volt bent a munkahelyén,.

 hirdetes_300x300  

 

„Az intézményben szigorú biztonsági intézkedések voltak érvényben“

 

– nyilatkozta Juraj Droba (SaS) Pozsony megyefőnöke, az intézmény fenntartója. A nyugíjas otthonban egy héttel húsvét előtt már meg volt tiltva a látogatás, a megye az intézményt az Állami Tartalékalapból és magánfelajánlásokból korábban már szájmaszkokkal és egészségügyi védőfelszerelésekkel is ellátta.

 

Krajči egészségügyi miniszter, Pozsony megyefőnöke, illetve Bazin polgármestere a húsvéthétfői sajtótájékoztatón. Kép: reprofoto (Facebook)

 

Ennek ellenére vélhetően az egyik alkalmazott hozta be a vírust a nyugdíjas otthonba, de ennek körülményeit még vizsgálják. Az intézmény vasárnap óta vesztegzár alatt van.

 

Droba szerint nem valószínű, hogy valamelyik alkalmazott eltitkolta volna, hogy külföldön járt.

 

Mint elmondta, a nyugdíjasok ellátása biztosított, mindannyian külön szobában vannak. 22 alkalmazott gondoskodik róluk, akik nem mehetnek haza sem és szintén az épületben alszanak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!