tNyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter menesztette Robert Fico egykori osztálytársát, Roman Žemberát a Szlovák Közútkezelő éléről, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen „Robonak” szánt 400 ezer euróról beszélt. Az összeget állítólag Norbert Bödör kérte tőle „Robo” számára.

 

Roman Žembera a Smer jóvoltából már az I. Fico-kormány idején (2006-2010) is a Közútkezelő Vállalatot vezette. A hidakért és az elsőosztályú utak állapotáért felelős állami cég teljesítményét aligha kell bemutatni, ám mégsem szakmai hiányosságok miatt kényszerült Žembera távozásra, hanem egy kínos hangfelvétel miatt.

 

Az Aktuality.sk szerdán közölt oknyomozó riportjában mutatta be a felvételt, amelyen Žembera arról beszél, hogy „Robo részére” 400 ezer eurót kért tőle „Noro”. Žembera elismerte, hogy a felvételen az ő hangja hallható, és hogy „Noro” nem más, mint Norbert Bödör nyitrai oligarcha.

 hirdetes_300x300  

 

Az Aktuality.sk úgy tudja, hogy Žemberát nem csak a tegnap megjelent oknyomozó írás miatt váltották le, hanem más kétes ügyletek miatt is.

Roman Žembera a komáromi Vág-híd állapota miatt szervezett tüntetésen próbálja meggyőzni az embereket, hogy a híd biztonságos. A komáromi Vág-híd a hetes állapotskálán hatos besorolású – ha hetes lenne, le kéne zárni a város egyetlen északi kijáratát jelentő Vág-hidat. Fotó: KPA

 

Žembera napokkal a választások előtt írta alá a közúti útburkolati jelekről szóló szerződését. A közbeszerzést gyanús körülmények között egy olyan konzorcium nyerte meg, amelynek élén a Sates áll, amely már korábban is kapott zsíros megbízásokat az államtól.

 

A Sates rendszeres alvállalkozója Žembera egyik volt cége is, amely jelenleg unokahúga nevén szerepel – magyarul: Žemberának anyagi előnye származhatott abból, hogy a Sates nyerte el a megbízást.

 

Az említett hangfelvételen az egyik főszereplő a Frekomos nevű vállalat, amely az első osztályú utak karbantartására nyert el jelentős tendereket. A cég a Közútkezelőtől fizetési késedelméért felárat követel. Ezzel kapcsolatban hangzanak el bizonyos nevek és összegek.

 

A Smer szóvivője szerint megint csak visszaéltek Robert Fico nevével. A Frekomos vezetője állítja, nem volt jelen azon a tárgyaláson, amelyen a felvétel készült. Norbert Bödör jelenleg családjával együtt Dubajban tartózkodik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.