Nyitókép: TASR/reprofotó

 

Az ingázók munkavállalóknak minden egyes alkalommal, amikor Szlovákia területére lépnek, egy negatív koronavírus-tesztről szóló igazolást kell felmutatniuk, ami nem lehet 30 napnál régebbi –   jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Ján Mikas tiszti főorvos.

 

A központi válságstáb által elfogadott rendelkezés május 1-jével lép hatályba.

 

 hirdetes_300x300  

A kötelező karantén alól felmentést kaptak azok az egészségügyi dolgozók, akiknek az állandó vagy ideiglenes lakhelye Szlovákiában van, de a csehországi Dél-Morvai, Zlíni, Morva-Sziléziai és Olomouci kerületben dolgoznak. Nekik a munkaadótól származó igazolást, illetve negatív koronavírus-tesztről szóló igazolást kell felmutatniuk. A teszt azonban nem lehet 48 órától régebbi. A rendelkezés április 20-án, hétfőn lép érvénybe.

 

Azoknak a személyeknek, akik a külföldről való hazatérés után felmentést élveznek a kötelező állami karantén alól – pl. a terhes nők, illetve a mozgás- és orientációzavarral küszködő egyének – újonnan orvosi igazolást, valamint két példányban negatív koronavírus-tesztről szóló igazolást is fel kell mutatniuk, ami 48 óránál nem lehet régebbi.

 

„Azok, akik mindkét feltételt teljesítik, nem mennek állami karanténba, de házi karanténba igen”

 

– jelentette ki Mikas.

 

A kötelező karantén alól felmentést kaptak a teherfuvarozók, a hajósszemélyzet és a mozdonyvezetők.

 

A tiszti főorvos elmondása szerint a Közegészségügyi Hivatal pontosította az ingázó munkavállalók fogalmát. A munkahely, illetve a lakhely a megnyitott határátkelőhelytől legfeljebb 30 kilométerre lehet szárazföldi úton.

 

Igor Matovič kormányfő arról tájékoztatott, hogy a külügyminisztérium feladatául kapta, hogy dolgozza át a repatriánsok számára készített formanyomtatványokat. A külföldről hazatérni kívánó szlovákiai polgároknak legalább 72 órával előbb kell beregisztrálniuk.

 

„Azokat az embereket, akik beregisztrálnak és betartják a napot, időt és határátkelőhelyet, amelyen keresztül jelezték a hazatérésüket, előnyben fogják részesíteni”

 

– magyarázta Matovič.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!