Nyitókép forrása: reprofotó/rtvs

 

Sikerült a járványügyi szakértői csoport tagjait megvédeni a közgazdászok mindennemű befolyásától, így olyan tervet dolgoztak ki, amelyet sem a közgazdászok sem a kormányfő nem befolyásolt.

 

Megnyithatjuk az üzleteket, de kétszer olyan fegyelmezettnek kell lennünk. Az, hogy megnyitjuk az üzleteket, nem jelenti azt, hogy nem kell felelősségteljesen viselkednünk – mondta Igor Matovič annak a tervnek a bemutatása előtt, amelyet április 21-én, kedden terjesztenek a központi válságstáb elé, és amely az üzletek és más telephelyek megnyitásának és a korlátozó intézkedések enyhítésének ütemtervét tartalmazza.

 

A terv négy fázisból áll.

 hirdetes_810x300  

 

Az első fázisban április 22-től a 300 négyzetméternél kisebb üzletek és szolgáltató-egységek nyithatnak meg köztük az éttermek is, de csak ételkiadás formájában. Kinyithatnak a kültéri sportpályák is, de csak személyi érintkezés nélküli sportok végezhetők rajtuk, a közös öltözőket nem szabad megnyitni. Nézők sem lehetnek, és a pályához tartozó nyilvános vécék sem üzemelhetnek.

 

Megnyithatnak a vendéglátósok is, de csak helyszíni étkeztetés nélkül. A kültéren működő piacok is újraindulhatnak, ahogy az autószalonok és autóbazárok is.

 

Matovič elmondása szerint a további fázisokról csak azután lehet beszélni, hogy láttuk, miként teljesítette a társadalom az első lépést.

 

„Hogy mikor kezdődik a második, harmadik, negyedik fázis, az a szlovákiai lakosok kezében van”

 

mondta. Később annyit hozzátett, hogy az első és második fázis között legalább két hét telik majd el, ami a későbbiekben is tartható lesz, ha mindenki betartja a szabályokat, és nem nő drasztikusan az új fertőzöttek száma.

 

Négy oszlop, négy fázis. Az egyes fázisok között legalább két hét telik majd el Fotó: reprofotó/HNonline.sk

 

Módosulna a nyugdíjasoknak kijelölt vásárlási időszak is, akik az új javaslat szerint délelőtt 9 és 11 óra között járhatnának üzletbe, és csak hétfőtől péntekig. És míg eddig az élelmiszerüzletekre és drogériákra vonatkozott az időablak, szerdától minden egyes üzleti egységre vonatkozna.

 

Továbbra is érvényben marad a maszk kötelező viselése, a két méteres távolság betartása, az üzlethelyiségekbe való belépéskor kötelező kézfertőtlenítés, a helyiségek szellőztetése. Egyszerre csak annyian lehetnek majd egy üzlethelyiségben, hogy egy vásárlóra 25 négyzetméter jusson.

 

Ján Mikas tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy egyelőre még „nem győztünk”, és bár „csalogat minket a jó idő, legyünk tekintettel embertársainkra”.

 

Az ő szavaiból is az derült ki, hogy az egyes fázisok közt legalább két hét telik majd el, és minden egyes új enyhítés előtt a szakmai csoport ismét megtárgyalja a lehetőségeket és kiértékelik az előző fázis eredményességét. Adott esetben (fegyelmezetlenség esetén) vissza is állíthatják a korlátozásokat, vagy kitolhatják az első fázis futamidejét.

 

Akik a végére maradnak

 

Az a jelenlegi tervekből is egyértelmű, hogy fodrászatok, kozmetikusok csak a második fázisban nyithatnak ki. A múzeumok és galériák csak a harmadikban, a mozik, uszodák, bevásárlóközpontok pedig csak a negyedikben.

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.