Nyitókép: szeretlekmagyarország.hu

 

Az országos válságstáb kedden törölte néhány korábbi korlátozó intézkedését. Ennek értelmében április 22-től, az ún. 1. fázis keretében megnyithatnak a 300 m2-nél kisebb területen működő üzletek és szolgáltatások, működhet az ételkiadás a nyilvános étkezdékben, megnyithatnak a kinti sportlétesítmények, azonban az öltözők, zuhanyzók, wc-k nem használhatók, ezen felül nézők sem lehetnek jelen.

 

Az intézkedés szerint azokat a sportokat (pl. tenisz, golf, futás) lehet végezni az ilyen sportlétesítményekben, melyek során a sporttevékenységet végzők nem kerülnek egymással fizikai kontaktusba. Ezzel egyértelművé vált, hogy bár például az iskolai kültéri sportlétesítmények is megnyithatnak, kosárlabdát, focit nem játszhatnak ott.

 

A játszótereket nem érinti a mostani könnyítés, ezek továbbra is zárva maradnak.

 hirdetes_810x300  

 

Megnyithatnak azon szálláshelyek (munkásszállók igen, az internátusok nem), ahol legalább 10 napra veszik ki a szobákat, de az étkeztetést, mint szolgáltatást nem kínálhatják fel a bentlakóknak.

 

A kültéri piacok is nyitva lehetnek, de az egyes standok között két méteres távolságot kell tartani, a piacra betévedők számára pedig külön be- és kijáratot kell fenntartani. Mindezt úgy, hogy a piac egyik felén belépnek, majd a piacon áthaladva, annak másik felén távoznak. A piacokon tilos lesz az étkezés, ha valaki például ott vásárol gyümölcsöt, nem eheti meg rögtön a helyszínen. A piacokon árulhatnak háztáji termékeket, virágokat, vetőmagokat, gyümölcsöket, zöldségeket. A ruhák és cipők eladása azonban nem megengedett.

 

A zárt üzlethelyiségek esetében továbbra is be kell tartani a korábbi előírásokat – maszk, kesztyű, korlátozott létszám. A ruha- és cipőüzletek esetében tilos a ruhákat, cipőket felpróbálni.

 

A nyugdíjasok számára fenntartott vásárlási idő (hétfőtől péntekig 9:00 és 11:00 között) egyúttal azt is jelenti, hogy a 65 évnél idősebbek csak ekkor mehetnek vásárolni, ezen kívül számukra tilos az üzletbe való belépés. Az üzleteseknek ezzel együtt garantálniuk kell, hogy a 65 éven felettieknek fenntartott időben mást nem engednek be vásárolni.

 

Az egészségkárosodottaknak (ZŤP), akik még nem érték el a 65 éves kort, azt javasolják, hogy inkább kérjék meg hozzátartozójukat, vagy szomszédjukat, esetleg a helyi önkormányzatot, hogy végezze el helyettük a bevásárlást. Ők nem vásárolhatnak akkor, mikor a nyugdíjasok, viszont ugyanúgy a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

 

A temetéseket továbbra is csak kültéren tarthatják, a szertartásnak minél rövidebbnek kellene lennie a legközelebbi családtagok részvételével – körülbelül 10 fővel. Itt is érvényes a két méteres távolság a jelenlévők között. A karanténban lévők, vagy felső légúti megbetegedés tüneteit produkálók nem vehetnek részt a szertartáson. Minimalizálni kell az öleléseket és kézfogásokat is.

 

Az esküvőkre csak a második fázisban jelentkezik enyhítés. Ekkor már legfeljebb 15 vendég részvételével tartható meg a szertartás.

 

Az istentiszteletek, misék esetében is a második fázisban jön feloldás, de csak a jelenlévő hívők létszámának korlátozása mellett. A templomokban 25 négyzetméterenként egy fő lehet majd bent.

 

A nyilvános étkezdékre vonatkozó feloldás vonatkozik minden olyan szolgáltatóegységre, ahol ételt kínálnak eladásra – tehát a kávézók, bisztrók, éttermek is, viszont csak egy ablakon keresztül adhatják ki a rendelést, hogy ne kerüljön sor az emberek gyülekezésére. Az ablakok előtt itt is tartani kell a két méteres távolságot a vevők között. A harmadik fázisban már engedélyezik majd a külső teraszokat.

 

Amennyiben az önkormányzat nem hozott egyéb tiltó intézkedést, akkor engedélyezik a csapolt sör kiadását is – de csak ablakon keresztül. A szolgáltatók a sört üvegbe csapolhatják, hogy a vevő azt aztán otthon elfogyaszthassa. Ugyanez a helyzet a borászatok esetében is.

 

dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.