Nyitókép forrása: sme.sk

 

Idén 41 ezer diák érettségizett volna Szlovákiában. Ők azok, akik a koronavírusjárvány miatt elképesztően szokatlan és rendhagyó módon estek volna át az érettségi vizsgákon, legalábbis, tegnap még így volt. Mára azonban minden megváltozott, és az oktatási minisztérium úgy döntött, hogy nem csak az írásbeli, de a szóbeli érettségik is elmaradnak. Érettségi bizonyítványok azonban lesznek.

 

A meglepő és drasztikus változtatásokról ma Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter beszélt. Az oktatási tárca először (még márciusban) az írásbeli érettségiket törölte el, majd április közepén a tiszti főorvos engedélyezte a középiskoláknak, hogy különleges intézkedések mellett megtartsák az érettségi vizsgákat.

 

Gröhling azonban ma bejelentette, hogy nem lesz kötelező a szóbeli érettségi sem. Azok a diákok, akik elégedetlenek az átlagból kapott jeggyel azonban kérvényezhetik a szóbeli vizsga megtartását.

 hirdetes_300x300  

 

Hivatalosan a középiskolák utolsó évfolyamai május 7-ével lezárják az idei tanévet.

 

Hogyan néz ki az jegyátlag?

 

Gröhling elmondása szerint az érettségi bizonyítványban szereplő jegyeket az adott tantárgyban szerzett, bizonyítványban szereplő jegyekből átlagolják, úgy, hogy a négy darab év végi és a két utolsó év féléves jegyeit veszik alapul.

 

Ugyanez a helyzet a nyolcéves gimnáziumoknál: az utolsó négy év végi, és az utolsó két év féléves jegyeit átlagolják.

 

Ha nem egész számú átlag jön ki, akkor kerekítenek: 0,50 századig lefelé, 0,50 század felett felfelé. Akinek átlaga tehát 1,50, az az érettségi bizonyítványában 1-est kap, akinek 1:51, már kettest.

 

A jegyeket nem egyetlen tanár hagyja jóvá, hanem az érettségi vizsgabizottság bírálja el, és beleszólása van a bizottság elnökének is, aki az objektivitás jegyében nem az adott középiskola alkalmazottja.

 

Az iskola igazgatójának május 7-ig kell kineveznie az érettségi vizsgabiztosokat, az érettségi jegyeket pedig legkésőbb május 12-ig kell bejelenteni.

 

Aki akar, kap lehetőséget a bizonyításra

 

Az érettségi vizsgák nem csak a jegyekről szólnak, hanem a próbatételről is. A kihívásnak való megfelelés tapasztalata talán fontosabb, mint maga a vizsga eredménye. A szóbeli vizsgák elmaradása nem jó hír, ám van lehetőség kivételre.

 

Azok, akik nem elégedettek az átlagolásos módszerrel kapott érettségi jegyekkel, kérelmezhetik, hogy szóbeli vizsgát tegyenek az érettségi bizottság előtt. Például azért, mert a kinézetett egyetem felvételijéhez jobb pontozásra van szüksége. Aki elmúlt 18 éves, az saját nevében, 18 év alattiak nevében pedig a szülők kérhetik a szóbeli vizsgát.

 

Ehhez legkésőbb május 15-ig kell értesíteniük középiskolájukat arról, hogy nem fogadják el a kapott érettségi jegyeket. Az ilyen szóbeli vizsgákra május 25. és június 13. között kell sort keríteni, de nem lehetnek nyilvánosak, és az iskolák akár online is megtarthatják (videókonferencia) őket.

 

Elvileg ki lehet választani azokat a tantárgyakat, amelyekből a diák szóbelit akar tenni, ám kiemelt szabály, hogy két nap alatt le kell zavarni a szóbeli vizsgát, bár állítólag a legtöbb esetben egy napnál többet nem fog igénybe venni a rendhagyó szóbeli érettségi vizsga.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!