Nyitókép forrása: postoj.sk

 

Az Egészségpolitikai Intézet frissítette a járvány alakulásának matematikai modelljét. Az új előrejelzés szerint őszre tolódik a járvány kicsúcsosodása, ugyanakkor kezelhető szintre került az intenzív ellátásra szorulók száma.

 

Ez sorrendben a harmadik prognosztikai célú modell, amelyet a IZP kiadott. Az eggyel korábbi még 150 ezer fertőzöttel számolt, az új szerint viszont már 5500 fertőzöttnél megáll a számláló, legalábbis a legvalószínűbbnek tartott modell szerint. Ezt arra alapozzák, hogy a jelenlegi biztonsági intézkedések mellett a koronavírus reprodukciós rátája kisebb mint egy, vagyis egy ember átlagban kevesebb mint egy embert fertőz meg – a járvány visszaszorulóban van.

 

Csütörtök estéhez 1360 igazol koronavírusos esetet és 17 halálesetet tartottak számon Szlovákiában, így az 5500 fertőzöttről szóló előrejelzés nem tűnik irreálisnak – és nem is hangzik rosszul.

 hirdetes_300x300  

 

Az IZP szakértői azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha sikerült is lassítani a járványt, a vírus még mindig fertőz, és vannak területek, ahol gyorsabban az országos átlagnál. Ilyen puha célpontnak számítanak a romatelepek és az idősotthonok.

 

Épp ezért óvatos optimizmusra van csak okunk. Maga az IZP elemzése is három forgatókönyvvel számol.

 

A pesszimista előrejelzés

 

A pesszimista szerint a vírus reprodukciós rátája 1,10 lesz (tehát gyorsul a terjedése, főleg a társadalom peremvidékén élők körében) és május 1-jétől az esetek száma folyamatosan nőni fog, egészen 32 ezer főig, majd a karácsony előtti napokban kezd majd csökkenni, de még decemberben is naponta 500 új eset fordulhatna elő.

 

A pesszimista forgatókönyv esetében a csúcsponton egyszerre 1400-an szorulnak majd kórházi, több mint 400-an pedig intenzív egészségügyi ellátásra. Szlovákiának nagyjából 550 lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésére, tehát nem áll elő kvázi hadiállapot a kórházakban.

 

Az arany középút

 

A mérsékelt előrejelzés szerint május elejétől csak mérsékelten fog emelkedni az új fertőzöttek száma a csúcsponton napi 200 főnél nem lenne magasabb. A fertőzöttek száma a maximumon 5500 fő lenne, közülük 3400-an produkálnának tüneteket. Kórházi ellátásra a csúcsponton 234 személy szorulna, közülük 71 esetében kellene lélegeztetőgépet biztosítani.

 

A „mérsékelt” lefolyás esetén valahol október végén, november elején csúcsosodna ki a járvány, csakúgy, mint az előző, pesszimista forgatókönyvnél. A mérsékelt verzió megvalósulásának kulcseleme, hogy a szociális otthonokban nem indul futótűzszerű járvány. Ezt  a modellt tartják a legvalószínűbbnek a három lehetőség közül.

 

És a derülátó harmadik

 

A harmadik modell azzal számol rendkívül optimistán, hogy a reprodukciós ráta május elején 0,8 marad, a potenciálisan veszélyeztetett területek (romatelepek, idősotthonok) pedig kikerülnek a kockázati képletből. Ebben az esetben  kevesebb, mint 2200 lenne az összes fertőzött eset, őszre naponta már csak néhány új fertőzött esetre lenne kilátás.

 

Ez az egyetlen forgatókönyv, amely azt jósolja, hogy napokon belül elérjük a járvány csúcspontját. Sajnos azonban ez a legvalószínűtlenebb is.

 

A szakértők szerint a matematikai modell is alátámasztja, hogy lehet lazítani a korlátozó intézkedéseken, de növelni kell a teszteléseket, az adatforgalmi adatok segítségével le kell követni a vírus (hordozóinak) mozgását, de erre a célra akár a szennyvízhálózat feltérképezését és az abból vett minták kivizsgálását is bevethetik – ahogy azt Hollandiában már kipróbálták.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!