Nyitókép: teraz.sk

 

Az általuk megalkotott új típusú lélegeztetőgép ún. bridging légzést biztosít olyan körülmények között, amikor nincs lehetőség professzionális gépekre.

 

A Q-vent akár 24 órán keresztül is képes biztosítani az intubált (becsövezett) beteg légzését, mozgó körülmények között ennek időszaka 6 óra. Képes változtatni a levegő mennyiségét, a belélegzett és a kilélegzett levegő mennyiségét, mint ahogy a percenkénti légzésszámot is. Egy szenzor azt is jelzi, ha a beteg felébred, vagy magától elkezd lélegezni.

 

A tudós csoport önerőből finanszírozta eddig a gépet, melynek sorozatgyártása a Komensky Egyetem Természettudományi Karának dekanátusa és magáncégek támogatásával valósult meg.

 hirdetes_300x300  

 

A projekt vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a gyártás további folytatásához pénzügyi támogatásra van szükség, ennek érdekében már több intézményt megszólítottak.

 

 „Szomorú, hogy akár csak egy minimális pénzügyi támogatás megszerzéséhez Szlovákiában, mely az országot nemzetközi szinten is pozitív értelemben prezentálhatná, jóval több energiát kell kifejteni, mint az egész eddigi folyamatra, beleértve a tesztelést és a sorozatgyártás megkezdését is,“

 

nyilatkozta a projektben részt vevő egyik fiatal tudós, Samuel Furka.

 

A fejlesztők bíznak abban, hogy a szlovák kormány segítségével mielőbb elkezdődhet a Q-vent tesztelése reális klinikai körülmények között és mielőbb megkaphatják a gép működtetéséhez szükséges engedélyeket.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!