Nyitókép: TASR

 

Szlovákia lakosságának több mint 80%-át aggasztja a szlovák nemzetgazdaság állapota, az 58%-uk pedig a pénzbevétel és a munkalehetőség miatt aggódik – derült ki abból a nemzetközi projektből, amelybe a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológia Tanszéke is bekapcsolódott.

 

Az adatgyűjtés elő fázisa húsvét előtt valósult meg. A kérdőívet 446 ember töltötte ki, ebből 80% nő, 20% férfi volt. A válaszadók átlagos életkora 40 év volt. A megkérdezettek 74,3%-a alkalmazott volt, 10,6%-a diák, 8%-a pedig nyugdíjas.

 

 hirdetes_810x300  

A kormány által elfogadott óvintézkedéseket a megkérdezettek 36,3%-a megfelelőnek, 15,1%-uk enyhének vélte, a 48,6%-uk pedig úgy vélekedett, hogy az óvintézkedésekből túlságosan sok van.

 

A kérdőívet kitöltők 80,4%-át aggasztja a nemzetgazdaság jelenlegi állapota, a 73,2% amiatt nyugtalan, hogy nem tudja, meddig lesznek érvényben az óvintézkedések és a korlátozások.

 

A válaszadók 72%-át az veszély is nyugtalanítja, hogy ők maguk vagy valaki a környezetükből kórházba kerül, esetleg meghal a koronavírus miatt.

 

Megközelítőleg a megkérdezettek 58%-a bevétele miatt is aggódik, illetve ugyanennyien a munkalehetőségek alakulása miatt fejezték ki aggodalmukat.

 

A felmérés meglepő eredményt is hozott, ugyanis az adatközlőknek csupán a 20%-át nyugtalanítja az a tény, hogy nem vehetnek részt vallási aktivitásokon.

 

„Az eredményeket összegezve konstatálhatjuk, hogy a válaszadók elsősorban az állam gazdasága, a bevételi forrásuk és a saját, illetve a családtagjuk egészsége miatt aggódnak. Ezenkívül a kultúra- és a mozgáshiány is aggasztja őket. Mindezzel ellentétben a megkérdezetteknek csupán nagyon kevés százalékát nyugtalanítja a vírussal kapcsolatos tudatlanság“

 

– Jana Nezkusilová pszichológus, a kassai kutatói csapat tagja.

 

A kassai kutatók azt is elemezték, hogy mi segít az embereknek a vírus okozta kellemetlen érzések legyőzésében. A válaszadók 94,6%-a telefonbeszélgetéseket, illetve más típusú kapcsolattartást folytat a családjával és a barátaival. A megkérdezettek 41%-nak a vallás segít a nehézségek leküzdésében, míg az adatközlők negyedének a számítógépes játékok jelentenek menedéket.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.