Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Marián Kočner az utolsó pillanatig harcolt a szabadlábon védekezés lehetőségéért, és három órával letartóztatása előtt tudta, hogy mikor jönnek érte a rendőrök, amivel el is dicsekedett Monika Jankovská akkori smeres államtitkárnak – többek között ez is kiderült a legújabb Threema-felvételekből.

 

Az Aktuality.sk terjedelmes beszámolója szerint miután Marian Kočnert letartóztatták a Markíza-féle váltóügy miatt, a maffiózó minden követ megmozgatott, hogy elkerülje a vizsgálati fogságot, és szabadlábon védekezhessen. Üzeneteket küldött ismerőseinek, mocskos titkokat próbált felkutatni, amelyekkel aztán legfelsőbb bírókat akart jobb belátásra bírni.

 

Nem csak saját „majmocskájánál”, a ma szintén rács mögött ülő Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkárnál lobbizott szabadon bocsátásáért, hanem a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör fiánál, Norbert Bödörnél is.

 hirdetes_300x300  

 

Előre tudta

 

Kočnert a rendőrség 2018. június 20-án vette őrizetbe a váltóügy kapcsán. Az Aktuality.sk által megszerzett, eddig nem publikált Threema-üzenetekből azonban kiderült, hogy már hetekkel a rendőrségi akció előtt tudta, mire készülnek a hatóságok – és éppen Norbert Bödörön keresztül jutott hozzá ehhez az információhoz.

 

„Azt az információt kaptam, hogy reggel értem jönnek. Igaz a hír, vagy hülyeség?”

 

tette fel a kérdést a Threemán keresztül 2018. június 7-én Kočner egy Marek Gašparec néven megjelölt személynek, aki megpróbálta az infót ellenőrizni, ám „senki nem vette neki a telefont“.

 

Ezután Kočner Bödörhöz fordult kérdésével:

 

„Azt a furcsa infót kaptam, hogy reggel értem jönnek. És hogy irány a börtön. Nekem kicsit erőltetettnek tűnik… Tudnánk róla, ha így lenne, nem?”

 

írta Bödörnek. Az a következőt felelte: „Remélem is [hogy tudnánk róla]”. Bödörről érdemes tudni, hogy 2018 év végén, mikor már tudni lehetett, hogy a meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságírót Kočner megfigyeltette, Bödör önként jelentkezett vallomástételre a NAKA nyitrai központjában – még mielőtt a rendőrök érte is elmentek volna.

 

Másnap reggel a rendőrség nem érkezett meg Kočnerhez, így a maffiózó a továbbiakban azzal volt elfoglalva, hogyan bizonyítja Pavol Rusko, a váltóügy másik vádlottja, hogy a 1999-2001-es időszakban kétfajta aláírása volt.

 

Váltóügy: A Markíza-váltókkal Marián Kočner 2015-ben rukkolt elő, azt állítva, hogy azokat Pavol Rusko még a Markíza igazgatójaként, az ezredfordulón írta alá, így eredetiek. A váltók több mint 80 millió euró kifizetésére köteleznék a tévétársaságot Kočner javára. Az állítás egyik leggyengébb pontja épp az volt, hogy a szakértők szerint Rusko aláírása más volt a váltókon és más a 2000 körül aláírt dokumentumain. Rusko ezt azzal próbálta magyarázni, hogy kétféleképp írt alá azokban az időkben. Kočner többek között Monika Jankovskát használta fel (megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért cserébe), hogy nyomást gyakoroljon az ügyben eljáró bírókra, köztük Zuzana Maruniakovára, aki Jankovskának köszönhette bírói állását. Maruniaková az egyik váltó esetében Kočner javára ítélt úgy, hogy figyelmen kívül hagyta az aláírások hitelességét kétségbe vonó szakértői véleményt. Ma már az ügyben vállalt szerepéért Maruniaková ellen is eljárás indult, nemrég született kisgyermeke miatt szabadlábon védekezhet.

 

Két héttel később aztán a rendőrség őrizetbe vette Kočnert, aki Threema üzeneteiben azzal kérkedett Jankovskának, hogy megint előre tudta, hogy jönnek érte.

 

„Már három órával érkezésük előtt tudtam, hogy jönnek”

 

írta Jankovskának 2018. június 25-én, két nappal azután, hogy a Speciális Büntetőbíróság elutasította a vizsgálati fogságba helyezését. Jankovská azt válaszolta:

 

„Én egy hónappal ezelőtt mondtam neked. Emlékszel? És ülnek a személyek és a pozíciók is, ahogy akkor mondtam”

 

Mire Kočner azt írta vissza: „Tudom. Fel voltam rájuk készülve”.

 

Jankovská ekkor már amiatt aggódott, hogy Kočnerhez kötik őt a hatóságok, ezért törölte telefonjából a maffiózó elérhetőségét. Kočner azzal nyugtatta őt, hogy „egy másik mobil volt nála”, mikor letartóztatták, nem az, amit használni szokott.

 

Hajszálon múlt a szabadlábra helyezés

 

Újabb néhány nap elteltével a Speciális Büntetőbíróság határozata alapján Kočner és Rusko is szabadlábra kerülhetett volna. De mivel az ügyész fellebbezett, a végső döntés a Legfelsőbb Bíróságé volt. Kočnernek most már ők voltak a célpontjai, akiket meg kellett győznie, hogy a javára döntsenek. Mivel nem tudta, melyik legfelsőbb bíró fog dönteni az ügyéről, ezért mindegyiküket leellenőrizte, és kapcsolatot keresett, akiken keresztül befolyásolhatja őket. Végül az ügy František Mozner, Anna Šišková és Martin Bargel bírákhoz került.

 

És ekkor Jankovská volt az, aki elárulta Kočnernek, hogy Mozner nem más, mint Juraj Sopoliga, a Bírók Szövetségének elnökének unokaöccse, és hogy az adósa. Nem sokkal később Kočner azt írta vissza neki, hogy „Sopoliga megoldva”.

 

Šiškovát Kočner Bödörön keresztül próbálta befolyása alá hajtani.

 

„Megvan az LB összetétele. Ott van a főnök egyik embere”

 

írta Kočner Bödörnek 2018. június 26-án, néhány nappal a Legfelsőbb Bíróság ülése előtt. A „főnök” kifejezés Robert Ficora utal.

 

„Monika jóban van vele. Jó lenne, ha megmondaná neki, hogy a ’vezetőség’ adta ezt feladatul Monikának. És hogy a főnök is tudja, hogy Monika intézkedik az ügyben, ha esetleg Šišková ellenőrizni akarná a hátteret. Monika holnap találkozik a főnökkel, a főnök pedig utasíthatná Monikát, hogy felügyelje Šiškovát”

 

írta Kočner Bödörnek, aki néhány perccel később azt üzente, hogy el van intézve a dolog, és a “főnök” megmondja Monikának, hogy felügyelje a dolgot”

 

Még Al Caponét is

 

Kočner ezután Jankovskának küldött üzeneteket, hogy más ügyekben is intézkedjen.

 

„Oldd meg, amit kell, és a karácsonyt már Hawaiin töltjük”

 

Majd ezt írta:

 

„Holnap a főnök elmondja neked, hogy oldd meg Šiškát. Most beszélt vele a Padre“

 

Mire Jankovská az válaszolta: Megb@szódom. Még Al Caponét is kijuttatnám a börtönből 🙂

 

A harmadik bíróval egyikük sem bírt, Bargel nem állt kötélnek. Elvileg a szenátuson belül így is 2:1 lett volna az arány Kočner javára, ám valami félresiklott. A Legfelsőbb Bíróság szenátusa végül rács mögé küldte Kočnert. Hivatalosan mindenki tagadja, hogy bárki megkereste volna a bírókat befolyásolás céljából. Jankovskán kívül mindenkit meglepett a dolog – ő azonban még az ülés napján is kétesélyesnek tartotta a döntés kimenetelét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.