Nyitókép forrása: facebook/polícia sr

 

Péntek reggel 7 órától új szabályok léptek érvénybe a határátkelésre vonatkozóan. A harminc kilométeres határsávban ingázóknak nem kell felmutatniuk 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet, és adott körülmények között többen mentesülhetnek a karantén vagy az állami karantén kötelezettsége alól.

 

Az alapeset

 

Péntek reggel 7 órától minden, Szlovákia területére külföldről belépni akaró személy kötelező állami karanténba kerül legalább a COVID-19 laboratóriumi teszt elvégzéséig (a negatív eredmény megérkeztéig), negatív teszteredményt követően pedig újabb 14 napos kötelező házi karantén van előírva. Házi karantén esetén a karantén kiterjed az illetővel egy háztartásban élő minden személyre.

 

 hirdetes_300x300  
És a kivételek

 

Nem kerülnek kötelező ÁLLAMI karanténba

 

  • csökkent tájékozódásképességű vagy mozgáskorlátozott személyek,
  • terhes nők,
  • onkológiai betegségben szenvedő személyek,
  • pszichiátriai betegek,
  • kóros immungyengeségben szenvedők,
  • krónikus légúti, szív- vagy érrendszeri betegségekkel küzdők,
  • emésztési problémákkal küzdők,
  • epilepsziás betegek,
  • mentális betegségben szenvedő személyek,
  • rendszeres és állandó injekciós kezelést igénylő betegségben szenvedő személyek,
  • rokkant személyek.

 

Ezek a személyek a kivétel érvényesítéséhez kötelesek határátlépéskor felmutatni a betegségüket vagy állapotukat igazoló orvosi igazolást, amelyen szerepel orvosuk neve, aláírása és pecsétje.

 

Nem kerülnek továbbá ÁLLAMI karanténba a 75 év felettiek és az őket kísérő hozzátartozóik.

 

Az állami karantén elkerülése nem jelenti a karantén-kötelezettség feloldását, csupán azt, hogy a fentebb említett kivételek az állami karanténközpontok helyett otthon tölthetik ki a kötelezően előírt időt. NEM MENTESÜLNEK azonban a negatív COVID-19 RT-PCR teszt felmutatásának kötelezettsége alól.

 

Negatív tesztet nem kell felmutatni a 3 évnél fiatalabb gyermekek esetében.

 

Azok a 18. életévüket még be nem töltő személyek, akik kísérő nélkül lépik át a szlovák határt, kötelező 14 napos házi karanténba kerülnek (tehát nem államiba), de a vesztegzár a velük egy háztartásban élőkre is vonatkozik. Minden automatikusan házi karanténba kerülő személynek kötelessége telefonon keresztül bejelentkeznie a Közegészségügyi Hivatalnál.

 

A május 1-je, reggel 7 óra után szlovák határon átlépőknek kötelességük jelezni orvosuknak, hogy átjöttek a határon és hogy házi karanténban vannak. Gyermekek esetében a gyermekorvost kell értesíteni. Azok a személyek, akiknek Szlovákia területén nincs orvosuk (nem ide járnak körzeti orvoshoz és nincs is szerződésük senkivel egészségügyi ellátásról), a megyei központ valamelyik általános orvosának jelentik a határ átlépését a karantén megkezdését.

 

Minden május 1-jétől házi karanténba kerülő személy orvosának (gyermekorvosának) COVID-19 karantén miatti betegállomány-igazolást kell kiállítania (PN z dôvodu karantény pre COVID-19).

 

Itt vannak azonban kivételek. Nincs karanténkötelezettsége és negatív tesztet sem kell felmutatnia Szlovákiában a(z):

 

  • szállítmányozás végző kamionsofőröknek,
  • Szlovákián áthaladó repülőgép pilótájának és személyzetének,
  • mozdonyvezetőknek és a vasúti teherszállítás menetét biztosító vonatszemélyzetnek,

 

Az ő esetükben szintén kell azonban bizonylatot felmutatni, mégpedig szlovák nyelvű igazolást a munkáltatótól, nemzetközi szállítás esetén pedig a vonatkozó uniós űrlapot kell kitöltve bemutatni a hatóságoknak (az úgynevezett Green Lanes – Zöld útvonalak – esete alá tartoznak).

 

Nincs karantén és negatív teszt kötelezettsége a repatriáció keretében személyeket külföldről Szlovákiába szállító sofőröknek és pilótáknak, illetve a kapcsolódó személyzetnek. Ugyanez érvényes  a betegeket határokon át szállító egészségügyi egységekre (mentősökre) vagy az átültetésre váró szerveket szállító dolgozókra (beleérve a vért szállítókat is), kivételt kapnak a holttestek nemzetközi szállítmányozását végző temetkezési vállalkozások alkalmazottai is.

 

Kivételt kaphatnak azok is, akik az Egészségügyi Minisztérium külön engedélyével egészségügyi ellátás megszerzése végett lépnek be Szlovákia területére, vagy hagyják el Szlovákia területét (hozzátartozóikra is vonatkozik a kivétel).

 

Természetesen a kivételt élvező személyekre fokozott higiéniai előírások vonatkoznak, maszk és kesztyű viselése, egyes esetekben (nemzetközi holttest vagy betegszállítás) legalább FFP2-es maszkot kell viselniük.

 

Az ingázók is kivételt kapnak

 

Mentesülnek a kötelező állami és házi karantén, valamint a negatív COVID-19 teszt felmutatásának kötelezettsége alól azok a személyek, akik állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek Szlovákia területén, és munkaviszonyuk van valamelyik szomszédos országban, és ebből a célból az átjárható határátkelőtől számított legfeljebb 30 kilométeres távolságba (közúton számolva) ingáznak, és ezt a munkáltatótól kapott dokumentummal igazolni is tudják.

 

Illetve fordítva: kivételt kapnak azok is, akik Szlovákia valamelyik átjárható határátkelőjétől számított, közúton maximum 30 kilométeres távolságban valamelyik szomszédos országban rendelkeznek állandó vagy átmeneti lakhellyel, és munkavégzés céljából Szlovákiába ingáznak a határtól legfeljebb 30 kilométeres távolságba. És persze ezt igazolni is tudják. Kivételt kap az ingázó személy kiskorú gyermeke is, feltéve, hogy együtt lépik át a határt.

 

Kivételek a határsávon túl

 

Kivételt kaptak a kötelező 14 napos karantén és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alól azok a személyek is, akiknek állandó vagy átmeneti bejelentett lakhelyük van Szlovákia területén, és munkaviszony vagy munkaszerződés (akár SZČO szerződés) keretében gondozóként vagy ápolóként vagy egészségügyi alkalmazottként dolgoznak

 

Csehországban a Dél-morvaországi, a Zlíni, a Morva-sziléziai vagy Olomouci kerületek valamelyikében, vagy Ausztriában  Bécsben, Burgenlandban vagy Alsó-Ausztriában

 

Az említett kerületek és tartományok határain belül akár a 30 kilométeres határsáv-szabálynál messzebbre is ingázhatnak, a mentesség akkor is megmarad.

 

Diákok

 

Mentességet kapnak a karantén és a negatív teszt felmutatása alól a Magyarországon, Csehországban, Ausztriában és Lengyelországban tanuló, ottani iskolákra felvételiző, államvizsgát, záróvizsgát vagy más vizsgát tenni akaró diákok is, de csak akkor, ha 24 óránál többet nem töltenek külföldön. Ez idő alatt majd utána is kötelező számukra figyelni saját egészségi állapotukat, és tünetek esetén értesíteni orvosukat (ha ilyen nincs, akkor a bejelentést kell tenniük a 112-es segélyhívó számon).

 

Huszonnégy óránál hosszabb külföldi tartózkodás esetén Szlovákiába való visszatérésüket követően kötelesek házi karanténban tartózkodni és öt napon belül teszteltetni magukat.

 

A Szlovákiába iskolai felvételik, záró- vagy államvizsgák miatt érkező diákok nem is mentességet kapnak a karantén alól, de belépéskor kötelező számukra a 96 óránál nem régebbi negatív teszteredmény felmutatása.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.