Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Az idei év egyik legfontosabb parlamenti próbatétele a főügyész megválasztása lesz. Nem csak azért, mert az egyik igazságügyi csúcsvezetői posztról van szó, hanem azért is, mert az elmúlt évek igazságügyet bemocskoló botrányai miatt elvárható lenne, hogy egy olyan személyt válasszanak az ügyészség élére, aki újraépítheti annak alaposan megcsorbult renoméját.

 

A napokban többször elhangzott a korábbi igazságügyi és belügyminiszter, Daniel Lipšic neve, ,róla azonban Igor Matovič kormányfő mai sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy mivel a jelenleg hatályos törvények az ő jelölését nem teszik lehetővé, a kormány őt nem fogja javasolni.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a hétvégi vitaműsorok alkalmával még nem zárta, hogy megváltoztathatják a vonatkozó törvényt, a kormányfői mai nyilatkozata azonban másról árulkodik.

 hirdetes_810x300  

 

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter még Matovič kijelentése előtt közzétett nyilatkozatában azt közölte, hogy ő inkább egy aktív ügyész kinevezését preferálja a főügyészválasztás kapcsán, de „megérti azt is, hogy felmerültek olyan igazságért harcoló személyek nevei is, mint amilyen Daniel Lipšic“.

 

A végső döntés még a kormánykoalícióé. Várhatóan a főügyészválasztás nem csak nehéz döntés lesz a koalíció számára, de próbára is teszi a kormánypártok szövetségét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!