Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

A Közegészségügyi Hivatal kedden este közzétette azt a rendeletet, amelyhez a szerdán (május 6.) nyitó üzleteknek igazodniuk kell. Összegeztük a legfontosabb tudnivalókat!

 

Bevásárlóközpontok

 

 hirdetes_300x300  

Megnyitnak a bevásárlóközpontok is?

 

Május 6-tól reggel 6.00 órától megnyithatnak a kisebb bevásárlóközpontban elhelyezkedő üzletek. A „kisebb“ bevásárlóközpont alatt olyan bevásárlóközpontot értünk, amelyben 35 önálló, kiskereskedelmi vagy szolgáltatást kínáló egységnél nincs több.

 

A nagy bevásárlóközpontokban működő boltoknak továbbra is zárva kell maradniuk. A bevásárlóközpontban továbbra is az eddig engedélyezett üzletek tarthatnak nyitva, vagyis a gyógyszertárak, élelmiszerek, drogériák és az állateledelt árusító boltok.

 

Éttermek, kocsmák

 

Május 6-tól megnyithatnak az éttermek, bárok, kávézók és bisztrók teraszai. Milyen szabályt kell betartaniuk?

 

Az ügyfelek a toaletten kívül nem mehetnek be az épületbe. A toaletten folyószappant és kéztörlő papírt kell biztosítani az ügyfelek számára. A kézszárító gép használata tilos, ezenkívül a toaletteket minden órában fertőtleníteni kell.

 

Az éttermek, bárok, kávézók és bisztrók a házhozszállítási időn kívül reggel 6.00 órától este 20.00 óráig tarthatnak nyitva.

 

A teraszokon az asztalok két méteres távolságban helyezkedhetnek el egymástól. A vendégek után minden érintkezési felületet fertőtleníteni kell, beleértve a székeket és az asztalokat is.

 

A pincéreknek is kell szájmaszkot viselniük?

 

Igen, a teraszon felszolgáló személyzetnek szájmaszkot kell viselnie, és az egyes asztalok kiszolgálása között kézfertőtlenítést végez.

 

Baráti társasággal is kiülhetünk a teraszra?

 

Nem. Az asztalnál maximum két ember ülhet, vagy a szülők a gyerekekkel.

 

Akkor is kell viselnem szájmaszkot, ha enni és inni fogok a teraszon?

 

Nem. Ilyenkor a maszk viselete nem érvényes. De akkor, amikor az embere nem iszik vagy eszik, ismét vissza kell tennie a szájmaszkot. Az éttermek és a kocsmák teraszain is szájmaszkban kell ülniük az embereknek.

 

Szálláshelyek (rövidtávú)

 

Május 6-tól megnyithatnak a szálláshelyek is. Hogyan fognak működni?

 

A szobákban a vendégek távozása és érkezés között 24 órának kell eltelnie. Tehát ha például a vendég délelőtt 10.00 órakor elhagyja a szobát, akkor a következő vendég nem veheti használatba 11.00 órától, hanem csak 24 óra letelte után. A vendégek csakis olyan szobákban lehetnek elszállásolva, amelyekhez van saját WC és fürdőszoba.

 

A hotel wellness központját is meglátogathatom?

 

Nem. A wellness központok működése tilos, de ugyanez vonatkozik a fitness központokra és a medencékre is. A szálláshelyeken a szabadidős aktivitásokra kialakított helyiségeknek zárva kell tartaniuk.

 

A hotelben lehetőségem van az étkezésre?

 

Igen, de csak a szobában. Kivételt képeznek azoknak a hoteleknek az éttermei, amelyek rendelkeznek terasszal – itt lehetőség van az étkezésre.

 

Fodrászok, kozmetikusok

 

Milyen szabályokat kell betartaniuk a fodrászoknak és a kozmetikusoknak?

 

A szoláriumok alkalmazottait kivéve az összes alkalmazottnak védőpajzsot kell viselnie. Az egyes vendégek között időt kell biztosítaniuk a munkavégzés helyének kitakarítására és fertőtlenítésére. Fertőtleníteni kell az asztalokat, székeket, mosótálakat és a lábmosó kádakat. Minden egyes vendég után vírusölő hatású fertőtlenítő szerrel kell kifertőtleníteniük a helyiséget.

 

Akkor is szájmaszkot kell viselnem, ha a szakállamat fogják nyírni?

 

Nem. A szájmaszkot olyan eljárások során nem kell viselni, amelyek lehetetlenné teszik a viseletét – például arckezelés, illetve hajvágás és hajmosás.

 

Egyéb szolgáltatások (taxik, autóiskolák, könyvtárak, állatkertek)

 

Szerdától a taxi szolgáltatások is működnek, ezúttal személyeket is szállíthatnak. Mindez hogyan fog működni?

 

A sofőrnek szájmaszkot kell viselnie, az utastértől pedig el kell magát választani, hogy megakadályozza a vírus szabad terjedését. A sofőrnek az utasok szállítása között 15 perces szüneteket kell tartania. Az autót az összes utas után vírusölő hatású fertőtlenítő szerrel kell fertőtlenítenie.

 

Háromnál többen is utazhatunk a taxiban?

 

Nem. A taxiban maximum két ember utazhat, ők is az autó hátsó részében foglalhatnak helyet és szájmaszkot kell viselniük. Az autó hátsó részében ki kell kapcsolni a klimatizációt.

 

Az autóiskolák működését is engedélyezik?

 

Igen, de az oktatás távoktatás formájában valósulhat meg. A sofőrnek és az oktatónak szájmaszkot kell viselnie. A gyakorlati képzés során csak egy instruktor és egy sofőr vehet részt. Minden autóban, illetve szimulátoron történő vezetés után fertőtleníteni kell a jármű belsejét, elsősorban a kormányt és sebességváltót. Az autós vezetés során az egyes sofőrök vezetése között minimum 15 perces szünetet kell tartani.

 

Miként fognak működni a könyvtárak?

 

Az alkalmazottaknak kesztyűt kell viselniük, a visszahozott könyveket pedig 24 órára félre kell tenniük.

 

Nyitva lesznek vasárnap az állatkertek?

 

Igen. Hasonlóképpen a botanikus kertekhez, múzeumokhoz, galériákhoz, könyvtárakhoz, kiállítótermekhez és a kinti turisztikai attrakciókhoz.

 

Az állatkertben és a botanikus kertben be lehet menni a terráriumba, illetve a belső helyiségekbe?

 

Nem. Csak a külső helyiségek lesznek nyitva, az állatoktól pedig be kell tartani a kétméteres távolságot.

 

Milyen szabály vonatkozik azokra a boltokra és szolgáltatásokra, amelyek május 6-tól megnyithatnak?

 

Továbbra is érvényes, hogy az embereknek bent is és kint is szájmaszkot kell viselniük. Az üzletbe való belépéskor vagy kesztyűt kell viselni, vagy fertőtleníteni kell a kezet. Továbbra is be kell tartani a kétméteres távolságot. 25 négyzetméterre pedig egy vásárló juthat. A padlót minden nap fel kell mosni.

 

Az időseknek továbbra is vannak kijelölt órák a bevásárlásra?

 

Igen, 9.00 órától 11.00 óráig, de ez csak az élelmiszerekre és a drogériákra érvényes, máshol nem. A kijelölt órák csak hétköznap érvényesek, szombaton nem.

 

A rendelet megtekinthető és áttanulmányozható itt

 

Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat nyújthassunk nektek!

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.