Nyitókép: TASR/Ján Krošlák

 

A három legfőbb közjogi méltóság, Zuzana Čaputová államfő, Igor Matovič kormányfő és Boris Kollár házelnök ma, a fasizmus feletti győzelem napján emlékezett meg a második világháború végének 75. évfordulójáról a liptószentmiklósi Háj-Nicovô katonai temető emlékművénél.

 

„Azért jöttem ma ide, hogy kegyelettel adózzak és köszönetet mondjak mindazoknak az emléke előtt, akik az életüket áldozták a szabadságunkért. Egyrészt az elődeinknek, nagyapáinknak, dédapáinknak, másrészt a szövetségesek seregeiben harcoló hősöknek. Tudom, hogy itt rengeteg orosz, brit, francia és amerikai katona vesztette életét. Mindnyájuknak nagy köszönet és tisztelet jár”

 

– mondta az államfő a beszédében, majd hozzátette: ez a nap a szabadság és a demokrácia ünnepe.

 hirdetes_300x300  

 

Igor Matovič kormányfő arra mutatott rá, hogy a második világháború kitörése előtt a világon gazdasági válság söpört végig.

 

„Egyszer csak jött egy politikus, egy populista, aki megtalálta a bűnbakot. Ujjal mutogatott a lakosság egy csoportjára, és azzal vádolta őket, hogy ők a válság okozói”

 

– kommentálta Matovič azzal, hogy a zsidókról, a fogyatékosokról, a más vallási és politikai meggyőződésű emberekről volt szó.

 

„Ez a hely, ahol most állunk, szimbolikus jelentéssel bír. Arra emlékeztet minket, hogy képesek voltunk győzni az embertelenség felett. És azért voltunk képesek győzedelmeskedni, mert mindannyian összefogtunk”

 

– mondta a kormányfő azzal, hogy minden olyan nemzet, amelyik elfelejti a múltját, az köteles újra átélni azt.

 

Boris Kollár házelnök beszédében rámutatott arra, hogy a szlovák nemzeti felkelésnek köszönhetően az állam a háború után a győztesek oldalán találta magát.

 

„Ilyen gesztusokkal és szimbólumokkal is oktatnunk kell a fiataljainkat, a gyerekeinket. A történelmet nem szabad elferdítenünk. Emlékeznünk kell rá. Mindnyájunknak tudatosítanunk kell, hogy Szlovákiát a Vörös Hadsereg szabadította fel. De természetesen voltak ott ukránok, románok és fehéroroszok is”

 

– tette hozzá Kollár azzal, hogy róluk sem szabad megfeledkezni. A házelnök továbbá kiemelte, hogy az a nemzet, amelyik nem emlékezik meg a múltjáról, annak nincs jövője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!