Nyitókép forrása: sme.sk

 

A szlovákiai szociális otthonok lakói közül már több mint 10 ezer embert teszteltek le a hatóságok COIVD-19-re vérminta alapú gyorstesztekkel. A pozitív eredményt vagy tüneteket mutató személyeket pedig tovább küldték DNS-alapú PCR tesztre. Egyelőre nincs pozitív eset – derült ki Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter.

 

Hozzátette, hogy konkrét tüneteket sem tapasztaltak egyetlen tesztelt személynél sem. A korábbi információk szerint a hatóságok eddig vonakodtak a vérminta alapú gyorsteszteket használni. Eredetileg azért, mert azok megbízhatósága 50-60 százalék, illetve mert csak akkor mutat pozitív eredményt, ha a fertőzés már annyira elterjedt a beteg szervezetében, hogy a vérében is megmutatkozik.

 

A napi statisztikákban szereplő eseteket úgynevezett PCR tesztekkel igazolták, amelyek DNS alapú vizsgálattal mutatják ki a kórokozót a fertőzött személy torkából és orrüregéből vett mintából. Megbízhatósága 90-100 százalék közötti, de elég idő és kapacitás igényes, nem beszélve a minták logisztikájáról.

 hirdetes_300x300  

 

Azokban az országokban, ahol már elkezdték mérni a nyájimmunitás kialakulásának lehetőségét, gyorsteszteket használnak – egyszerűen azért, mert egy több tízezer embert bevonó felmérést képtelenség az előírt időn belül PCR tesztekkel megoldani.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!