Nyitókép: aktualizovane.sk

 

Szlovákiának sikerült a koronavírus-járvány terjedését megállítania, az ország gazdasági jövőjéért vívott harccal azonban nem tud megbirkózni – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

„A vállalatok, az egyéni vállalkozók és az alkalmazottak hiába várnak a bombasztikus módon bejelentett gazdasági segélycsomagra. Manapság inkább úgy tűnik, hogy ezt a segélycsomagot az üzletek csődbemenése előtti utolsó segítségnyújtásnak nevezhetjük. Az európai államokkal összehasonlítva Szlovákia három „leg”-ben tűnik ki: a leglassúbb, a leggyengébb és a legbonyolultabb segítségnyújtásban. Amennyiben a kormány nem csinál ezzel nagyon gyorsan valamit, a helyzet sokkal rosszabb lesz”

 

– értékelte Pellegrini a kormány gazdasági segélycsomagját.

 hirdetes_300x300  

 

A kormány a tervek szerint egy hónap alatt egymilliárd eurót tervezett kifizetni, Pellegrini szerint azonban eddig 20,35 millió eurót fizetett ki, ami nagyon kevés.

 

„Mit csináljon ilyen helyzetben a vállalkozó és az alkalmazott családja? A kormány még inkább elmélyíti a szociális bizonytalanságot a régiókban”

 

– jelentette a volt kormányfő.

 

Krajniaknak, Sulíknak és Matovičnak sok álmatlan éjszakája lesz

 

Pellegrini szerint a támogatási kérelmek bonyolultságáról tanúskodnak az egyes vállalkozók nyilatkozatai is a közösségi oldalakon.

 

„A szakszervezeti tagok arra panaszkodnak, hogy nem működik a szociális párbeszéd. Vannak olyan országok, ahol széleskörű támogatást nyújtanak, tekintet nélkül a bevétel csökkenésére és az adott üzlet zárvatartási idejének hosszára”

 

– mondta Pellegrini, majd hozzátette: a kormány rengeteg időt fordít arra, hogy megbeszéléseket tartson a konzíliummal és a romatelepeket járja. Ehelyett Richard Sulík gazdasági miniszterrel egy tervezetet kellene kidolgoznia a gazdaság megújítására.

 

„Milan Krajniak munkaügyi miniszternek, Richard Sulík gazdasági miniszternek és Igor Matovič kormányfőnek nyár után minden bizonnyal sok álmatlan éjszakája lesz”

 

– vélekedett Pellegrini, aki a munkanélküliség növekedésétől tart.

 

A működésképtelen gazdaságnak pusztító hatása lesz

 

„Ne hagyjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a koronaválságot csak azok az országok fogják tudni legyőzni, akik két pilléren fognak tudni állni. Az egyik ilyen pillér az emberek védelme, a másik pedig a gazdasági pillér. Az első pillért illetően sikeresen vettük az akadályokat. Ha ez továbbra is így fog folytatódni, akkor Szlovákia azok közé az országok közé fog tatozni, ahol a legkevesebb fertőzött van, így a világ országainak élvonalában kerülhetünk. Engem inkább az a helyzet nyugtalanít, hogy mennyire nem tudunk megbirkózni az ország gazdasági jövőjéért vívott harccal”

 

– jegyezte meg Pellegrini.

 

A Smer-SD alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fitch hitelminősítő ügynökség leminősítette Szlovákiát, azt viszont elutasítja, hogy az előző kormány hagyta volna rossz állapotban a gazdaságot.

 

„Felszólítom a kormányt arra, hogy azonnal kezdjen el cselekedni. Azt kérem, hogy a miniszterek az ország polgárainak védelme mellett maximális erőbevetéssel foglalkozzanak a gazdasági segítség megemelésén is. A működésképtelen gazdaságnak pusztító hatása lesz a lakosság szociális helyzetére. A kormánynak talpra kellene állnia a gazdasági letargiából, máskülönben ősszel a „rothadt gyümölcsöt” szüretelheti”

 

– zárta le Pellegrini.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.