Nyitókép: TASR

 

Robert Fico volt kormányfő egykori asszisztensének az elítélt Antonino Vadalával folytatott kommunikációjából kiderül, hogy az olasz maffia befolyással volt a Smer hivatalnokaira.

 

Mária Trošková és az olasz maffiózó, Antonino Vadala abban az időben is írogatott egymással, amikor Trošková a Smer befolyásos emberei mellett állt. A magánügyeik mellett többek között a pénzmosásról, a kormányzati jelölésekről és kinevezésekről, illetve az adóhivataloknál elintézendő dolgokról beszéltek.

 

 hirdetes_300x300  

Az Aktuality.sk a Trošková és Vadala közötti üzenetváltást az Organized Crime and Corruption Project nemzetközi oknyomozó újságírói hálózatnak köszönhetően szerezte meg.

 

A kommunikáció többsége 2014-ből származik, amikor Trošková Viliam Jasaň smeres képviselő asszisztenseként dolgozott, de 2016-ból és 2017-ből is származnak beszélgetések, amikor Trošková már Robert Ficonak dolgozott a Kormányhivatalban.

 

Jasaň majd intézkedik az adóhivatalban

 

Amikor Trošková Viliam Jasaň asszisztenseként dolgozott, Vadala olyan feladatokkal látta el őt, amelyeket „Vilonál“ kellett elintéznie.

 

„Monika küldött neked egy fellebbezést, kérlek, add át Vilonak! A pozsonyi adóhivatalnak kell róla döntenie, de mondd meg Vilonak, hogy beszéljen a főnökkel, mert ha kedvezően döntenek Pozsonyba, akkor visszaadják az összes pénzem, amit jelenleg a kassaiak blokkolnak. Ha jó döntés születik, akkor neki is vissza tudom adni a pénzt. Kevés az időnk, így minden a pozsonyi barátján múlik“

 

– írta Vadala Troškovának 2014 októberében.

 

„Már kinyomtattam a papírokat Vilonak, ott várják az irodájában. Majd tudatom veled, hogy mit mondott. Ja és köszönöm, hogy elküldted a pénzt. Holnap ebben az ügyben lesz találkozója“

 

– reagált Trošková.

 

„A SIS a fehér lovadként tart számon te pöcs“

 

Trošková az üzenetekben többször Vadala szemére hányja, hogy miatta nem jut jobb munkához, mert a fehér lovának tartják. Trošková ezt a hasonlatot már 2014-ben is alkalmazta, amikor még nem voltak ismertek a Vadalához fűződő kapcsolatai, amit az előző kormány olyannyira igyekezet elbagatellizálni.

 

„Nem akarok fehér ló lenni!!! Elegem van belőle, félek. Te adsz nekem pénzt én pedig visszaadom neked. Van ezzel valami problémád?“

 

– indokolta meg Trošková 2014 szeptemberében azt, hogy miért akarja visszaadni a pénzt Vadala cégjének.

 

Trošková később azon háborodott fel, hogy Vadala arról a bankkártyáról fizetett, ami a nevén lévő bankszámlához tartozik.

 

 „A pics*ba, neked nincs saját bankkártyád?! Holnap rögtön megszüntetem a bankszámlámat!! Nincs szükségem arra, hogy az én nevemen keresztül használd a kártyát és a pénzt!! Miattad nem kaptam meg az állást, mert kiderült, hogy rajtam keresztül mosod a pénzt!!! Menj a francba! Holnap megszüntetem a számlámat, mert elegem van ebből az egészből!!“

 

Vadala az említett számlaszámra folyamatosan küldött pénzt Troškovának, aki ebből a pénzből fizette a bérleti díját. Trošková szerint a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) Vadala fehér lovaként tartotta őt számon.

 

 „A SIS a fehér lovadként tart számon te pöcs, és ezt a legmagasabb pozícióban lévő embertől tudom!!! Vésd már az eszedbe, hogy nem akarok tőled semmit!!! Végre lehetett volna egy remek munkám, ahol nyugalmam lett volna az idiótáktól, de miattad minden esett és pénz nélkül maradtam!! Hagyj engem békén!!!“

 

– panaszolta Trošková 2014 októberében.

 

Vadala a közös kommunikációban tagadta, hogy Torškovát használta volna fehér lónak, mindemellett azt állította, hogy ő ilyen dolgokra nem vetemedik.

 

A nagymihályi vám

 

Vadala a legtöbbször amiatt hízelgett Troškovának, hogy a nő elintézett néhány szívességet a főnöknél, Jasaňnál. Az olasz maffiózó azonban a foga fehérjét is kimutatta, és nem egyszer Trošková eszébe véste, hogy neki tartozik hálával azért, amiért ilyen magas pozícióba jutott.

 

A Trošková és Vadala közötti üzenetváltások nagy része ugyan személyes jellegű, de Vadala gyakran Troškován keresztül jutott információkhoz bizonyos hivatalnokok kinevezését illetően.

 

 „Papera (olasz szó, jelentése: kisliba – szerk. megj.), kérlek, derítsd ki és csinálj valamit azért, hogy Nagymihályon a vámosoknál Pekarik legyen az igazgató, mert ha más pöcsöt neveznek ki, akkor én csődbe megyek“

 

– írta Vadala 2017-ben Troškovának.

 

 „Rákérdeztem, de a miniszter azt mondta, hogy ő ilyen dolgokkal nem foglalkozik. Úgyhogy vagy keleten kell megkérdeznem, vagy egyenesen a vám vezetőségénél“

 

– írta Trošková.

 

A pénzügyminiszter akkoriban a smeres Peter Kažimír volt, aki jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója. Kažimír azt állítja, sosem kommunikált ebben a témában Troškovával, és nem is volt oka arra, hogy ezzel az üggyel foglalkozzon.

 

A Smer iránti szeretet

 

Vadala a Troškovával folytatott üzenetváltások során végig kiállt a Smer mellett.

 

„Tudod jól, hogy szeretem a Smert és a kormányfőt, még ha nem is ismerem személyesen. 12 éven át harcoltam a Smerért és továbbra is fogok, mert sok barátom van ott“

 

– írta 2017-ben.

 

Azután, hogy Trošková a Kormányhivatalba ment dolgozni, jóval óvatosabb volt a Vadalával folytatott kommunikáció során. Az akkori kormányfőt, Robert Ficot szinte alig említette.

 

Az Aktuality.sk kérdéseire sem Trošková, sem Jasaň, sem Robert Fico nem válaszolt.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.