Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadásának információi szerint Peter Pellegrini smeres exkormányfő Kassa és Besztercebánya megye után Trencsén és Eperjes megyéket is a saját oldalára állította.

 

A lap közlése szerint így már négy, erős smeres szavazóbázissal rendelkező megye is a tisztújító kongresszus mielőbbi összehívását és politikai irányváltást követeli.

 

A Trencsén és Eperjes megyei smeres pártstruktúrák lépésére egy nappal azután került sor, hogy Pellegrini nyíltan távozásra szólította fel Robert Fico jelenlegi kormányfőt. A Smerben egyre nyíltabb folyik arról, hogyan tudná a párt maga mögött tudni az elmúlt három kormányzati időszak botrányait és a botrányoktól terhessé vált politikusokat.

 hirdetes_300x300  

 

Ha a pártban nem történtik érdemi vezetőscsere, Pellegrini és szövetségesei (például Denisa Saková, Richard Raši, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec és Ján Ferenčák) távoznak a pártból. A HN által megkérdezett Martin Slosiarik szociológus szerint a dolgok jelen állása szerint palotaforradalom helyett pártszakadással (Pellegrini távozásával) fog végződni a vita.

 

Könnyen meglehet, hogy még azelőtt, hogy a tisztújító kongresszus megtörténne. Pellegriniék ugyanis még a nyár elején eldöntik: mennek vagy maradnak. Mindazonáltal párton belüli valódi vitáról szó sincs, az érintett felek közötti kommunikáció fagypont alatti, csak a médián keresztül mennek az üzengetések, ami nem csak azt jelzi, hogy a párt csúcsvezetése képtelen a megújulásra, hanem arra is, hogy a pártstruktúráknak valóban korlátozott a ráhatásuk a vezetőségre.

 

A Robert Ficot támogató szélsőbaloldali-marxista Ľuboš Blaha Ficot támogatja, és úgy véli, hogy Pellegrini Radoslav Procházkához hasonlóan könnyen egyetlen rossz elszólás után mediális értelemben elbukhat. Blaha értékelése erős túlzás: Procházka sosem volt kormányfő, és ahogy Fico sem tudott elbukni katasztrofális választási eredménye miatt, úgy Pellegrininek is kevés lenne hozzá egyetlen rossz sajtószereplés.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.