Nyitókép: GettyImages

 

Az Igor Matovič kormányfő és a koalíciós partnerei által április elején létrehozott Kölcsönös Segítségnyújtási Alap (Fond vzájomnej pomoci) eddig még senkinek sem fizetet ki egyetlen eurót sem.

 

A Kormányhivatal szerint az alap végleges működési rendszerével kapcsolatos információk az elkövetkezendő időszakban lesznek ismertek. Az előzetes ismertetések szerint az alap a koronavírus-járvány által sújtott személyeknek kíván segítséget nyújtani.

 

 hirdetes_300x300  

Az alapban május 27-ig 651 226,57 euró volt. Azoknak az egyéneknek, illetve családoknak, akiknek sürgős segítségre van szükségük, egyelőre még várniuk kell.

 

Az alapban lévő pénzt még nem osztották szét

 

Az alap létrehozásakor Igor Matovič kormányfő azt állította, hogy a pénz szétosztásáról egy bizottság fog dönteni, amelyben a szakemberek mellett az egyes politikai pártok képviselői is helyet fognak foglalni. A legújabb információk szerint azonban az Emberek az Emberekért (Ľudia ľuďom) nonprofit szervezettel fognak együttdolgozni.

 

A Kölcsönös Segítségnyújtási Alap számlájára eddig a legnagyobb összeget, 500 ezer eurót Milan Fiľo papíripari vállalkozó küldte, míg a Fiatal Kínai Vállalkozók Uniója 26 ezer eurót ajándékozott az alapnak.

 

Ladislav Packa polgár 20 ezer eurót, Grúzia tiszteletbeli konzulja, Nodari Giorgadze 5 ezer eurót, míg a Szlovák Vasúttársaság vezérigazgatója, Filip Hlubocký 4 540 eurót adományozott az alapnak.

 

Az alap számlájára a kormányfő felesége, Pavlína Matovičová is küldött pénzt. Először 1 491,20 eurót, amihez azt írta üzeneteként, hogy ez a kormányfő első fizetése. Másodszor pedig 3 ezer euróval támogatta az alapot.

 

Niektorí prispeli aj opakovane

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök két alkalommal küldött ezer eurót az alap számlájára, s hasonló összeggel támogatta az alapot Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter 2 349,30 eurót küldött az alapba, míg Ivan Korčok külügyminiszter ezer eurót.

 

Szintén ezer euróval járult hozzá az alaphoz Veronika Remišová (Za ľudí), illetve Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter, de Mária Patakyová ombudsman is küldött ezer eurót az alap számlájára.

 

Az OĽaNO és a Sme rodina képviselői közül többen támogatták 500 euróval az alapot, sőt voltak olyanok is, akik többször is utaltak pénzt az alap számlájára.

 

Matovič az alap létrehozását azzal indokolta meg, hogy a kormány a törvényekkel nem mindenkin tud segíteni.

 

A parlament smeres alelnöke, Peter Pellegrini az alap létrehozását marketingfogásnak nevezte, ami semmit nem old meg. Az ellenzéki politikusok eddig egyetlen centtel sem támogatták az alapot.

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!