Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Ľudovít Mako a holnaptól már nem az adórendőrség vezetője. A nyitrai oligarchákhoz kötődő Makót a kormánykoalíció csak törvénymódosítással tudta eltávolítani a smeres kormányok alatt szerzett posztjáról, a Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi Hivatalának éléről.

 

Az elég ellentmondásosan megítélt adóhatósági vezetőt hétfőn a Pénzügyi Főigazgatóság elnöke, Lenka Wittenbergerová hívta vissza. Hogy ki lesz Makó utódja, egyelőre nem tudni.

 

Makó 2014-től vezette a hivatalt, amely a legsúlyosabb vám-, adóbűncselekmények ügyében nyomoz. Az Aktuaity.sk oknyomozói több kétes hátterű céggel és kétes eredetű vagyonnal összefüggsébe hozták nevét.

 hirdetes_810x300  

 

Makó nevét a sajtó már kinevezésekor megjegyezte. Majdnem háromnegyed évig hatósági átvilágítás nélkül foglalhatta el az  igazgatói széket, 2018-ban a Denník N írta meg, hogy Makó élettársa a szerencsejáték szektorában vállalkozik, ami egyértelmű összeférhetetlenségre utal.

 

A Kočner-féle Threema-üzenetek szerint Noprbert Bödör, nyitrai oligarcha támogatta Makót abban, hogy megkapja a helyettes rendőrfőkapitányi posztot: „Csak azt nem értem, az a kurv@ Denisa miért nem akarja kinevezni végre” – írta 2018-ban Kočner Bödörnek.

 

Makó tekintélyes ingatlanvagyonnal rendelkezik. Gímesen három családi ház van a nevén, és egy kamionos pihenőként szolgáló terület is. Próbált jelentős kiterjedésű ipari területeket felvásárolni például Zsére községtől is, a kérvényben azt írta, hogy logisztikai vállalkozást akarnak működtetni a kiszemelt telkeken. Ez azért érdekes, mert az adónyomozók főnökeként nem végezhet semmilyen vállalkozói tevékenységet.

 

Makóhoz kötődő cégek jelentős megbízásokat kaptak a botrányba fulladó felsővisnyói alagút-projektben is, Makó egyik ügyvédje pedig közvetlenül a Pénzügyi Főigazgatóságtól kapott egy éves szinten több százezer eurót hozó megbízást.

 

Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter áprilisban jelezte, hogy Makó nem élvezi bizalmát.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.