Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A választók többsége egy évvel megválasztása után is elégedett Zuzana Čaputová államfő munkájával – derült ki a Focus-ügynökség Markíza televíziónak készített felméréséből.

 

Eszerint „nagyon” vagy „inkább” elégedett a teljesítményével a válaszadók 73 százaléka. 4,8 százalék nem tudott választ adni; 21,6 százalék pedig nem vagy inkább nem elégedett az államfő munkájával.

 

A pártok szerinti megoszlás már árnyaltabb képet ad Čaputová megítéléséről. Az OĽANO-s választók csaknem száz százaléka – 97,7 százaléka – elégedett Čaputová államfővel, és mindössze 1,4 százalékuk elégedetlen.

 hirdetes_300x300  

 

Smer esetében az elégedetlenek vannak többségben – az arány 47,1:46,4 az elégedetlenek javára, miközben 6,5 százalék nem tudott választ adni a kérdésre.

 

A második legerősebb kormánypárt, a Sme rodina választóinak 87 százaléka szintén  elégedett Čaputovával. Megjegyezzük, egy Matteo Salvinivel és Le Pennel kapcsolatot kereső párt szavazói esetében az eredmény némiképp meglepő, hiszen Čaputová a balliberális PS színeiben indult a tavalyi elnökválasztáson (mindenképpen nagyobb különbségre számítottunk az elégedetlenek javára).

 

Jóval egyértelműbb különbségeket vártunk volna el az elégedettek és elégedetlenek között a Kotleba-féle szélsőjobboldali ĽSNS választói körében is. A felmérés szerint még a szélsőjobboldali szavazók 41,6 százaléka is elégedett Čaputová munkájával. Az elégedetlenek aránya azonban még így is ennél a pártnál a legmagasabb: 55,5 százalék.

 

A liberális SaS választóinak 92,6 százaléka szintén elégedett Čaputová teljesítményével, csak 7,3 százalék szerint kapott elégtelen osztályzatot. Hasonló a helyzet a PS spolu szavazóbázisában is, ott 96 százalékos a Čaputová munkája iránti elégedettség mértéke,  a Za ľudí esetében pedig egyenesen 100 százalék. Ez utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy mivel a PS nem jutott be a parlamentbe a februári választásokon, Čaputová legközelebbi szövetségesének jelenleg a Za ľudí tűnik.

 

A felmérés arra is rákérdezett, mennyire tartják az emberek pártatlannak az államfőt. A teljes népesség körében 71,8 százalék mondta azt, hogy Čaputová pártatlan; 23,5 százalék szerint rosszul teljesíti ezt a kritériumot; 4,7 százalék pedig nem tudott választ adni. Hasonló arányban oszlottak meg a vélemények arról, hogy mennyire törődik a hétköznapi emberek problémáival az államfő (70:25:4).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!