Nyitókép forrása: ta3.com/reprofotó

 

A Trianon-évforduló és Igor Matovič június 2-i rendezvénye is téma volt a TA3 hírtelevízió műsorábn, ahol az OĽANO frakcióvezetője, Michal Šipoš, Fico jobbkeze, a smeres Erik Tomáš, a Sme rodina képviselője, Martin Borguľa és az ĽSNS listáján parlamentbe jutó, de frakcióból nemrég kilépő Tomáš Taraba vitázott.

 

A műsorvezető trianoni témafelvetésére reagálva Taraba kijelentette, hogy a szóban forgó békeszerződés egyike azon kevés történelmi eseményeknek, amelyet a szlovákok pártállástól függetlenül pozitívan ítélnek meg.

 

„A trianoni szerződés egy pozitív jellegű dokumentum a szlovák történelem szempontjából. (…) Trianon definíciója az, hogy tízmillió magyar elvesztette az uralmát húszmillió nem magyar ember felett”

 

 hirdetes_300x300  

mondta, hozzátéve, hogy a szlovákiai magyarság „abszolút mértékben államiságunk gazdagítását szolgálja”, és hogy ő maga az elsők között lesz, aki fel fog lépni azok ellen, akik esetleg meg akarják tizedelni a magyarokat. E felvezetés után jött a nagybetűs de:

 

„Szerintem a szlovákok mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a közösség megmaradjon és fel tudjon virágozni. (…) Nem tudom, hogy vette a kormányfő a bátorságot ahhoz, hogy a kerek évfordulón azokkal találkozzon, akik ma Szlovákiában az irredentizmus képviselői”

 

mondta Taraba, majd amiatt kritizálta Igor Matovič kormányfőt, hogy zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával találkozott a magyarokkal. Majd alaposan elferdítve a valóságot kijelentette, hogy Matovič memorandumról tárgyalt az MKP-val, ami autonómia-követelést is tartalmazott.

 

„Én azt kérdezem, hogy ez volt a terv? Hogy az MKP Dél-Szlovákiában tudja magát propagálni olyan témákkal, amelyek ma már nem aktuálisak? (…) A Trianon csak azoknak trauma, akik azt gondolják, hogy nekünk ebben az országban magyarul kellene beszélnünk”

 

mondta.

 

Michal Šipoš (OĽANO) erre reagálva kijelentette, hogy Taraba politikai tőkeszerzés érdekében félremagyarázza Igor Matovič lépését, akinek csak az volt a célja, hogy a magyar értelmiséget meghívja és beszélgessen velük.

 

„Itt a gesztus volt a lényeg, hogy mi, akik Szlovákiában élünk, független attól, hogy édesanyánk milyen nyelven tanított meg bennünket, ne érezzék úgy, hogy alárendelt, vagy másodrangú polgárai az országnak”

 

mondta.

 

„Nem csak egy párt volt a meghívottak között, mindenki teret kapott. Azt nagyon sajnálom, hogy az MKP visszaélt a kinyújtott baráti jobbal, és képviselői előrántottak egy memorandumot, ami szerintem provokáció volt”

 

fogalmazott.

 

Alkalmas az MKP jelenlegi, Őry, Menyhárt, Bárdos, Csáky, Farkas fémjelezte vezetése a felvidéki magyarság további képviseletére?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Erik Tomáš (Smer), Fico egykori jobbkeze kapott az alkalmon. Ő is Igor Matovičot támadta a magyarok irányába tett gesztus miatt. Tomáš elemében volt, és a tőle megszokott, demagóg módon, elferdítve a valóságot úgy adta elő a történteket, mintha Matovič szervezte volna meg az MKP memorandumának átadását, „amelynek egyértelműen az autonómia volt a célja”.

 

„Aztán mikor ez kiderült, Matovič a tőle megszokott módon ki akart hátrálni, és azt nyilatkozta, hogy a magyarok beleköptek a kezébe. (…) Én a Smer nevében csak azt mondhatom, hogy minden dél-szlovákiai autonómia elképzelést elutasítunk, ellene vagyunk az Alkotmány preambulumának megváltoztatásának.”

 

mondta.

 

A Sme rodina képviselője, Martin Borguľa Trianonnal kapcsolatban kijelentette, hogy Matovič gesztusa – még ha szerencsétlenül is végződött – nem volt rosszindulatú ötlet:

 

„Ő egyszerűen meghívta a magyarokat, akiknek most nincs parlamenti képviselete. Sajnos az MKP durván visszaélt a helyzettel. Én a magam és a Sme rodina nevében kijelenthetem, hogy a memorandum tartalma ma nem téma, és nem is lesz az. Sosem fogunk egyetérteni a preambulum megváltoztatásával, sem egy kvázi komáromi autonómiával”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.