Nyitókép: SME/Marko Erd

 

Június 10-től, szerdától a kormány több olyan óvintézkedést oldott fel, amit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott. A tiszti főorvos kedden este tette közzé, hogy a szigorítások feloldásai miként fognak kinézni a gyakorlatban. Íme, a leggyakoribb kérdések és válaszok.

 

Hol kell szájmaszkot viselnünk?

 

 hirdetes_810x300  

A szájmaszkok a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben továbbra is kötelezőek. Vannak azonban kivételek. Például a közös helyiségben dolgozó alkalmazottaknak nem kell szájmaszkot viselniük, ha egymástól vagy más személyektől 2 méteres távolságban vannak. Továbbá annak az alkalmazottnak sem kell szájmaszkot viselnie, aki a munkahelyén egyedül van.

 

Kint már nem kell szájmaszkot viselni?

 

Nem. A kinti szájmaszkviselet már csak önkéntes alapú.

 

Nyitva lehetnek a bevásárlóközpontok gyereksarkai?

 

Igen, szerdán reggel 6.00 órától a bevásárlóközpontok ismét megnyithatják az épületen belül elhelyezkedő gyereksarkokat. Ezenkívül megnyithatják kapuikat a szabadidőközpontok és a művészeti alapiskolák is, a nyitásról azonban a fenntartó dönt. Ez annyit jelent, hogy nem minden szabadidőközpontnak és művészeti alapiskolának kell megnyitnia. A döntés a fenntartón áll.

 

Az éttermekben még mindig korlátozva lesz a vendégek száma?

 

Nem, szerdától érvényét veszíti az a rendelkezés, miszerint az asztalokat kétméteres távolságban kell elhelyezni egymástól, vagy 10 négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat. Mindezek ellenére a tiszti főorvos azt tanácsolja, hogy ezeket az intézkedéseket továbbra is tartsák be.

 

A szentmiséken továbbra is érvényes a távolságtartás?

 

Nem, a szentmiséken is érvényét veszíti a kétméteres távolság betartása, bár a tiszti főorvos továbbra is ajánlatosnak tartja. Ugyanez vonatkozik a rendezvényekre is.

 

Milyen szabályokat kell betartaniuk az éjszakai kluboknak?

 

A szerdától nyitó éjszakai kluboknak ugyanazokat a feltételeket kell betartaniuk, mint a többi helynek, ilyen pl. a kötelező fertőtlenítés.

 

Milyen lesz a helyzet szerdától a mozikban?

 

Szerdától már lehet enni és inni a mozikban. Sem a mozikban, sem a színházakban, sem a zenei vagy művészeti előadásokon nem kell betartani a sakktáblaszerű ülésrendet. Ez azt jelenti, hogy már nem kell kihagyni szabad helyet, és nagyobb csoport is ülhet egymás mellett. Az ülőhelyek közti helyek kihagyása azonban továbbra is ajánlatos marad, de az üzemeltetőtől függ, hogy ezt meghagyja, vagy visszatér a koronaválság előtt állapothoz.

 

A tömegrendezvényeken emelkedhet a résztvevők száma?

 

Igen, újonnan 500 ember vehet részt a tömegrendezvényeken. Júliustól pedig ismét emelkedni fog a szám.

 

A boltok továbbra is zárva lesznek vasárnaponként?

 

Igen. A kormányfő azzal indokolja, hogy ez a nap a fertőtlenítésre van fenntartva.

 

Hogyan változik az utazás?

 

Szlovákia kialakította az ún. „biztonságos országok“ listáját. Amennyiben ezekből az országokból térünk haza, nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatnunk és karanténban sem kell vonulnunk. Az alábbi országokról van szó: Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Izland, Lichtenstein, Litvánia, Lettország, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Ausztria, Szlovénia, Svájc.

 

Mi a helyzet Lengyelországgal?

 

Az otthoni karantén, illetve a negatív koronavírus-teszt felmutatása akkor sem kötelező, ha az állandó vagy ideiglenes szlovákiai lakhellyel rendelkező polgár Lengyelországból tér haza, viszont nem tartózkodhat 48 óránál tovább az országban.

 

Mit kell csinálnia annak, aki nem valamelyik „biztonságos országból“ tér vissza?

 

A polgárnak negatív PCR-tesztet kell felmutatnia, ami nem lehet öregebb 96 óránál. Ez például abban a helyzetben érvényes, ha valaki Ukrajnából vagy Lengyelországból tér vissza Szlovákiában. A tesztet a rendőröknek kell felmutatni.

 

Mi történik akkor, ha valaki olyan határátkelőn lép át, ahol nincs ellenőrzés?

 

Akkor a tesztet a regionális közegészségügyi hivatalban kell átadni. A koronavírusteszt eredményének angol, német, cseh vagy szlovák nyelvűnek kell lennie, vagy e nyelvek valamelyikére le kell fordíttatni. Ezeknek a személyeknek házi karanténban kell maradniuk azokkal a személyekkel együtt, akikkel egy háztartásban élnek.

 

A hazatérés után újabb koronavírus-tesztet kell csináltatni?

 

Igen. Legkésőbb az ötödik napon ismét abszolválni kell a tesztet. Amennyiben a teszt negatív, a házi karantén befejeződik.

 

Mit kell csinálnia annak, aki állami karanténban van?

 

Ha olyan emberekről van szó, akik az utóbbi 14 napban rizikós országból tértek haza, akkor az izolációt befejezhetik otthon addig, amíg nem lesz negatív koronavírus-tesztjük. Az otthoni karantén azokra is vonatkozik, akik ilyen személlyel egy háztartásban élnek. Amennyiben egy adott személy állami karanténban van, de a „biztonságos országok“ valamelyikéből jött, akkor házi karantén abszolválása nélkül távozhat a karanténból.

 

És mi a helyzet az eKaranténnal?

 

Ugyanaz, mint az állami karanténnal. Ha a polgár veszélyes országból érkezett, meg kell várnia a negatív tesztet. Ha biztonságos országból jött, akkor jelentenie kell a regionális közegészségügyi hivatalnál, ahol deaktiválják az eKrantén alkalmazást.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!