Nyitókép forrása: ta3.com

 

Előrelépésnek tekinti a „kétes személyekkel” kommunikáló bírák büntetőjogi felelősségrevonását – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a TA3 V politike (A politikában) című műsorában vasárnap. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ellenőrzés és felügyelet feladatát ellátó intézmények kudarcot vallottak, és így létrejöhetett egy rendszer, amely visszaélt az igazságszolgáltatással.

 

Čaputová üdvözölte a bíróság megtisztulásának folyamatát, de figyelmeztetett, hogy az egész csak véletlenül derült ki a Kuciak-gyilkosság miatti nyomozás okán.

 

A legutóbbi hírek szerint Monika Jankovská egykori smeres igazságügyi államtitkár, aki „civilben” bíró volt, nem csak közalkalmazotti fizetésből nehezen megfizethető luxuslakásban élt (amely fia nevére volt íratva), hanem 2018-ban adóbevallásában feltüntetett egy 100 ezer eurós összeget bevételként, amit állítása szerint ajándékként kapott, csakhogy nem tüntette fel az ajándékozót. Utólag a Bírói Tanács előtt azt bizonygatta, hogy édesanyjától kapta a tekintélyes összeget, ám az ajándékozási papírokon a jegyzői igazolás dátuma egy évvel későbbi – azután került aláírásra, hogy Jankovská lemondott államtitkári posztjáról.

 hirdetes_810x300  

 

Az államfő a koronavírus kapcsán kijelentette, rendkívül fontos, hogy a munkájukat elvesztők tisztességes életet garantáljon az állam.

 

Čaputová szerint a gazdasági újjáépítés európai forrásait arra kellene Szlovákiának felhasználnia, hogy átszervezze gazdaságát, amely ma például túlságosan kiszolgáltatott az autóiparnak. Mint mondta, a prioritás a kutatás és fejlesztés, a magasabb hozzáadott értéket képviselő gazdasági ágazatok és az úgynevezett zöld gazdaság.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!