Nyitókép forrása: sme.sk

 

Egy kettő és fél millió eurónak megfelelő cseh koronával eladósodott prágai rokkantnyugdíjas áll Robert Fico fényűző, csukárd-terlényi luxuskastélya mögött. Legalábbis, jogilag, nagyon úgy fest, hogy egy strómanról van szó – derül ki a SME napilap cikkéből.

 

A férfi neve Rudolf Vojkůvka, egykori vállalkozó, akinek vannak szlovákiai kötődései is, jelenleg azonban még bejelentett állandó lakhellyel sem rendelkezik. Ladislav Bašternák után ő lehet a másik olyan „kétes hátterű üzletember”, akinek személyét Fico alibinek használja. A ma már jogerősen adócsalásért elítélt Bašternáktól nemrég a piaci ár töredékéért bérelt luxuslakást.

 

A volt kormányfő ma azt állítja, hogy Csukárd-Terlénybe csak barátai javaslatára „rehabilitálódni” jár, ám mikor a Plus 7 Dní fotósa lencsevégre kapta őt az épületnél, kiderült, hogy az éjszakákat is ott tölti.

 hirdetes_300x300  

 

Stróman-gyanús

 

Mindenesetre a helyzetet akár úgy is lehet értelmezni, mintha a prágai rokkantnyugdíjas csak egy fehér ló volna, hogy jogilag ne lehessen a smeres pártelnök nevéhez kötni azt a kastélyt, amelyet törvényes fizetéséből sosem tudna megfizetni. A kastély tulajdonosa egy nehezen visszakövethető offshore vállalat, Fico pedig nem hajlandó elárulni, hogy ki az épület tulajdonosa.

 

Azt tudni lehet, hogy a csukárd-terlényi kastély hivatalos tulajdonosa egy Kulturális és Történelmi Emlékeket Felújítása nevű vállalat, amelynek a pozsonyi, Bajkál utcai Coop Jednota épületében van bejelentett székhelye. Pontosabban, csak egy postafiókja. A cég igazgatótanácsának elnöke a kassai Vladimír Balog, aki történetesen a 90-es években a Harvard Alapok nevű cég felügyelő tanácsában szerepelt, ezt pedig akkoriban Juraj Široký oligarcha vezette, akiről úgy tartják, a Smer egyik fő mecénása. (Ficoéknak hála megúszta a Váhostav ügyet is).

 

A kastély nem hirdeti „rehabilitációs” szolgáltatásait az interneten, elérhetősége nincs. Az ezredfordulón végzett rekonstrukcióját egy Jozef Brhel oligarcha érdekeltségébe tartozó cég végezte el, Brhel szóvivőjének állítása szerint egy idegenforgalmi projekt keretében került erre sor, ami viszont végül (a sztori szerint) nem valósult meg, Brhel pedig eladta szerzett tulajdonrészét. Természetesen ő sem árulja el a vevő kilétét.

 

Szándékosan végeláthatatlan és bonyolult tulajdonosi lánc

 

Időközben, a Kulturális és Történelmi Emlékeket Felújítása nevű vállalat tulajdonosa (szintén cég) lett a Brhel érdekeltségébe tartozó IS Invest jogutódja.

 

A Kulturális és Történelmi Emlékek Felújítása jelenleg egyetlen részvényessel rendelkezik, amely egy Ostravában bejegyzett Slug Property nevű cég. Utolsó megküldött éves beszámolója (2016) szerint semmilyen üzleti tevékenységet nem folytat, semmi mást nem tesz, mint birtokolja a kastély tulajdonosának részvényeit.

 

A végeláthatatlan tulajdonosi lánc egy Johnson Develepmonts LLC nevű, amerikai offshore vállalatnál folytatódik, amelynek ügyvezetője az említett Rudolf Vojkůvka Prágából. Ennek a cégnek a tulajdonosát a nyilvánosan elérhető regiszterekből már nem lehet kideríteni.

 

A SME napilap nem tudta elérni az illetőt, akinek közvetlen családtagjai szintén ott szerepelnek a Slug Protperty felügyelő és igazgatótanácsában. Az azonban kiderült, hogy az 59 éves, rokkantnyugdíjas Rudolf tavaly személyi csődvédelmet kért csaknem 64 millió cseh korona értékű adóssága miatt. Papíron ugyanis 300 eurónyi rokkantsági nyugdíja mellett lánya fizet neki lakbér formájában 45 eurót. Adódik a kérdés, hogy hol van a mesés kastélyból származó jövedelem.

 

Volt rendőr

 

Az is érdekes, hogy egyáltalán nem rendelkezik bejelentett lakhellyel, a sajtó információi szerint „szlovákiai ismerőseinél” tartózkodik Szlovákiában.

 

Vojkůvka hátterének azonban van egy igencsak érdekes vonatkozása. 2017-ben azért került be a bulvárlapokba, mert lánya, egy ideig Lukáš Pešek motorversenyzővel folytatott személyes viszonyt. Mikor különváltak, Pešek részben kiteregette a szennyest, azt állítva, hogy Vojkůvka jelentős összegekkel tartozik neki.

 

A SME oknyomozása azt is kiderítette, hogy Vojkůvka rendőr is volt, a 80-es években Szlovákiában is szolgált a Nemzetbiztonsági Hadtest kötelékében (ennek az állami szervezetnek volt egy része az ŠtB is).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.