Nyitókép: teraz.sk/reprofoto

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint, ha a Smerből távozó Peter Pellegrini saját képviselői klubot szeretne létrehozni a parlamentben, a Nemzeti Tanács valószínűleg nem adja rá áldását.

 

Kollár a TASR szlovák hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy ez nem lenne korrekt azon választókkal szemben, akik a Smer listáján támogatták a pártból most távozni készülő képviselőket. A házelnök azt is hozzátette, hogy ebben a kérdésben a koalíciós tanácsnak is tárgyalnia kell majd.

 

„Nem gyakori, hogy a választási időszak közben új klubok jönnek létre”

 

 hirdetes_300x300  

konstatálta Kollár azzal, hogy a képviselők a politikai pártokon belül kapnak mandátumot, és ezek hozzák létre a klubokat. A Sme rodina pártelnöke úgy véli, hogy mivel ezek az osztott formációk nem választások útján kaptak megbízást (értsd: nem Pellegrini pártja és Fico pártja jutott be külön-külön), így

 

„Méltánytalan a korábbi anyapárt választóival szemben, tehát elég valószínű, hogy nem hoznak létre klubot”

 

Az OĽaNO inkább ellene, a Za ľudí talán mellette

 

A TASR-nek nyilatkozva a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO képviselői klubjának vezetője, Michal Šipoš is elmondta, hogy nem támogatná új képviselői klub létrehozását. Kollárhoz hasonlóan ő is arra hivatkozott, hogy nem lenne fair a választókkal szemben, akik a Smer listáján támogatták az érintett képviselőket.

 

Ez ugyanakkor még nem az egész képviselői klub véleménye, miután a témával egyelőre nem foglalkoztak. Šipoš azt is hozzátette, hogy az eredeti pártjukból távozó képviselőket felszólítaná, hogy mondjanak le képviselői mandátumukról.

 

Más véleményen van azonban Juraj Šeliga (Za ľudí), aki feltehetőleg megcélozza Andrej Kiska megüresedő helyét a pártelnöki székben. A korábban a Smer-Most-Híd-SNS koalíciót tüntetéseken bíráló Šeliga egyelőre nem kívánt állást foglalni a Pellegrini-ügyben. Ezzel együtt állítja, hogy a tárgyalási rend teret ad klubok létrehozására.

 

„Az erők átcsoportosítása a választási időszak alatt is természetes a demokráciában”

 

nyilatkozta a TASR-nek.

 

Pellegrini már szeptemberre készül

 

Peter Pellegrini a TA3 vasárnapi műsorában elmondta, hogy feltehetően szeptemberben fogja felvetni egy új képviselői klub létrehozását. Úgy véli, hogy addigra kikristályosodik, hogy mennyien követik őt a Smer jelenlegi képviselői közül. Ugyancsak szeptemberben tervezi felajánlani lemondását a miniszterelnök-helyettesi posztról, melyet a Smer képviselőjeként kapott meg.

 

Mind mondta, természetesnek tartja, hogy megtegye ezt a lépést, ezzel pedig a parlament kezébe adja a döntést. Ha mást szavaznak meg a helyére, akkor átadja a posztot, ha pedig kellő támogatást kap, akkor továbbra is kormányfő-helyettes marad.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!