Nyitókép: reprofoto (Markíza-live)

 

Igor Matovič nem változtatna a szlovák alkotmány preambulumán, ugyanakkor több gazdasági fejlesztést irányítana Dél-Szlovákiába, ahol a magyarok élnek.

 

(Szerk. megj.:A szlovák alkotmányban a „Mi, a szlovák nemzet”szerepel, a magyarok által követelt „Mi, Szlovákia polgárai” megfogalmazással szemben)

 

A Markíza televízió vasárnapi Na telo (Testre szabva) című műsorának vendége volt a szlovák kormányfő. Igor Matovičot a budapesti látogatásán a magyaroknak tett ígéretének részleteiről is kérdezték.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák kormányfő pénteken Budapesten elmondta, célja, hogy a felvidéki magyarok egyenrangú polgárnak érezhessék magukat Szlovákiában, hogy ne számítson milyen nyelven tanította őket édesanyjuk. A Markíza műsorában ennek részleteiről is beszélt.

 

Egyenrangú polgárként Dél-Szlovákiában

 

Elmondta, hogy célja, hogy a Dél-Szlovákiában élő magyaroknak ne legyen olyan érzésük, mintha Pozsony elfeledkezne róluk.

 

„Olyan körülmények kialakítására törekszünk, hogy minden állampolgár egyformán jól érezze magát az országban. Hogy éljen bárhol, mindenhol jó munkája, kórháza, iskolája lehessen, és ne kelljen elmennie lakóhelyéről”

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

Kép: reprofoto (Markíza-live)

 

A szlovák alkotmány preambulumának lehetséges módosítására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy ő személy szerint nem venné el a szlovákok jogát arra, hogy államalkotó nemzetként definiálják magukat, hasonlóan Magyarországhoz.

 

„Én személy szerint nem változtatnék az alkotmány preambulumán, de a téma egyeztetés kérdése”

 

– mondta.

 

A kormányprogramban Nagyszombat megyére és Nyitra megyére vonatkozó kétnyelvűsítéses ígérettel kapcsolatban elmondta, hogy mivel e téren nincs egyértelmű megegyezés a koalíció tagjai között, ezért ennél a „zvážime”, azaz megvizsgáljuk mérlegeljük szó szerepel, melyre a kormánynak négy éve van.

 

Berényi Józsefre vonatkozóan Igor Matovič azt mondta, hogy személyes tapasztalata az, hogy – más magyar politikusokkal szemben – eddig mindig tartotta a szavát. Hogy van-e magyar állampolgársága az MKP korábbi elnökének, azt az elmúlt években egyszer sem kérdezte meg tőle.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.