Pál
 • HUF: 357.60
 • USD: 1.22
 • 0 °C
 • 3 °C
Belföld

Matovič a Markízában: Az alkotmány preambulumán nem változtatnák, de beszélhetünk róla. Dél-Szlovákiát kell gazdaságilag talpra állítani

Matovič szerint Berényi - más magyar politikusokkal szemben- eddig mindig tartotta a szavát

Nyitókép: reprofoto (Markíza-live)

 

Igor Matovič nem változtatna a szlovák alkotmány preambulumán, ugyanakkor több gazdasági fejlesztést irányítana Dél-Szlovákiába, ahol a magyarok élnek.

 

(Szerk. megj.:A szlovák alkotmányban a “Mi, a szlovák nemzet”szerepel, a magyarok által követelt “Mi, Szlovákia polgárai” megfogalmazással szemben)

 

A Markíza televízió vasárnapi Na telo (Testre szabva) című műsorának vendége volt a szlovák kormányfő. Igor Matovičot a budapesti látogatásán a magyaroknak tett ígéretének részleteiről is kérdezték.

 

A szlovák kormányfő pénteken Budapesten elmondta, célja, hogy a felvidéki magyarok egyenrangú polgárnak érezhessék magukat Szlovákiában, hogy ne számítson milyen nyelven tanította őket édesanyjuk. A Markíza műsorában ennek részleteiről is beszélt.

 

Egyenrangú polgárként Dél-Szlovákiában

 

Elmondta, hogy célja, hogy a Dél-Szlovákiában élő magyaroknak ne legyen olyan érzésük, mintha Pozsony elfeledkezne róluk.

 

“Olyan körülmények kialakítására törekszünk, hogy minden állampolgár egyformán jól érezze magát az országban. Hogy éljen bárhol, mindenhol jó munkája, kórháza, iskolája lehessen, és ne kelljen elmennie lakóhelyéről”

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

Kép: reprofoto (Markíza-live)

 

A szlovák alkotmány preambulumának lehetséges módosítására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy ő személy szerint nem venné el a szlovákok jogát arra, hogy államalkotó nemzetként definiálják magukat, hasonlóan Magyarországhoz.

 

“Én személy szerint nem változtatnék az alkotmány preambulumán, de a téma egyeztetés kérdése”

 

– mondta.

 

A kormányprogramban Nagyszombat megyére és Nyitra megyére vonatkozó kétnyelvűsítéses ígérettel kapcsolatban elmondta, hogy mivel e téren nincs egyértelmű megegyezés a koalíció tagjai között, ezért ennél a “zvážime”, azaz megvizsgáljuk mérlegeljük szó szerepel, melyre a kormánynak négy éve van.

 

Berényi Józsefre vonatkozóan Igor Matovič azt mondta, hogy személyes tapasztalata az, hogy – más magyar politikusokkal szemben – eddig mindig tartotta a szavát. Hogy van-e magyar állampolgársága az MKP korábbi elnökének, azt az elmúlt években egyszer sem kérdezte meg tőle.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. jún. 14. 16:12

Johetnek fejlesztesek del szlovakiaba de ez mid szlovak kotodesuek lesznek .Ez azt jelenti hogy szlovak vezetes magyar kulizok vagy tokeletes szlovak nyelv ismerete ami nem fogja elosegiteni a magyar nyelv szelesebb koru hasznalatat.Ugy nez ki a dolog a 4ev sokmindent nem old meg a magyarsag elnyomasaban. Eltunik a nyelv eltunik a nemzet.

  Tóth Teri
  2020. jún. 14. 16:43

  A magyar gyerek azért nem tud szlovákul, mert a magyar alapiskolában tanító tanítók zöme sem tud. Kitől tanuljanak?

   Tóth Teri
   2020. jún. 14. 16:48

   Ami a fejlesztéseket illeti B, Gy. jól látja. Pontosan ez látszott a Juhocukorban is. Szlovákia különböző szlovák területeiről politikailag idehelyezett vezetés volt, akik bizony nem szerették a csallóközi embereket. Sorolhatnám a többi nagyüzemet is.

   Kergemarha
   2020. jún. 14. 17:26

   Ki nem tud szlovákul? Szerintem a magyar iskolából kikerülő diákok nagy többsége elfogadható szinten beszél szlovákul.

   Palánkay Imre
   2020. jún. 14. 17:37

   Mondjuk már az apjától, anyjától.Mire iskolás lesz kétnyelvűnek kellene lenni. Ma sajnos köszönni, illendően étkezni sem tanítják meg a gyerekeiket. Az iskolában természetesen színvonalasan kellene oktatni a szlovákot is de az alapokat már 6 éves korra meg kellene kapni a családban.Nem ördöngős dolog ez.

   Varga Lajos
   2020. jún. 14. 18:37

   A magyar gyerek azért nem tud szlovákul,mert nincs szüksége rá. Mindenki mindenféle ostoba kényszerítő törvény nélkül két hónap alatt megtanulna szlovákul, ha az a környezetében a sikerhez, vagy csak a boldoguláshoz vezetne, ám ez közel sincs így, ezért hiába a buta kényszerítés, mert mindenki azzal foglalkozik, amire a hétköznapjaiban szüksége van és értelmét látja. Csak azért, mert Slota úrelvtársnak és néhány ütődött barátjának volt egy beteges képzelgése arról, hogy Szlovákia egy nemzetállam , ilyen beképzeltség beteljesítéséért senki sem fog szlovákot tanulni. Szlovákia lehet nem zetállam két úton. Az egyik út, hogy lemond azokról a településekről, ahol a szlovákok kisebbségben élnek. A másik út, hogy nemzetek államává fejleszti magát, ahol nincs különbség semmilyen szinten azegyes települések és az egyes polgárai között amiatt, hogy milyen anyanyelvű. Ehhez azonban elsősorban a többségi nemzetnek kellene fejlődnie és agyilag felfogni,hogy a közösséget keresni kell és nem parancsolgatni. Vagyis a Jézus Krisztus által egyszer már kísérleti stádiumban bemutatott elveket kellene a törvényalkotók és mindenféle hatalmi szerv alkalmazottainak a fejébe valahogy becsempészni. Elárulnék egy titkot ehhez: a tanulás leghatékonyabb módszere a jó példa, de nem pillanatokig, hanem lehetőleg évekig, sőt még években mérve is sokáig, minimum egy emberöltőig, de inkább több emberöltőn át, a legjobb volna örökké. Viszont ahhoz is fel kell nőni,hogy a jó példával elöljáró is néha-néha megbotlik, vagy akár pofára is eshet,de ez nem lehet akadálya annak, hogy a jó példához hűen élje az életét még az ilyen kritikus pillanataiban is.

  Palánkay Imre
  2020. jún. 14. 16:45

  „Az állam nyelvét meg kell tanulni, az édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni.” Ezt Benedek Elek mondta. Sok idő telt el azóta, de nem veszített aktualitásából és igazságából.-------------- A szülők elsődleges feladata mind a kettő. Az iskolaválasztásnál nem azért kell magyar tannyelvűbe adni a gyereket, hogy a magyar nyelvet megtanulja, hanem azért, hogy a magyar kultúrán nevelkedjék , a lelke maradjon meg magyarnak. Akkor tudja az identitását is megőrizni. Meg akkor, ha azt látja, hogy az apja, anyja magyarul használja a nevét, amit törvény biztosít mindenki számára Szlovákiában. És persze, hogy neki is magyar keresztnevet adtak a szülei.A magyar iskolákban pedig nagyon nagy gondot kell arra fordítani, hogy az állam nyelvét magas színvonalon oktassák. természetesen az angolhoz, némethez hasonlóan. ------------"Johetnek fejlesztesek del szlovakiaba de ez mid szlovak kotodesuek lesznek"----------- Ugyan miért lennének ??!! Ha igen az miért baj? Az ország északi régióiban számos nyugati cég telepedett meg. A szlovák állam vonzóvá teheti számukra a déli régiókat is a megfelelő ösztönzők biztosításával. Jöhetnek magyarországiak is. Persze hazai szlovák cégek is. Ha itt délen fektetnének be miért kellene őket rögtön gyanakvással fogadni?! Nekünk nem szabad, hogy a nyelv a mindennapokban gondot jelentsen!! Attól, ha nem az anyanyelvünkön üzletelünk attól még csodálatos magyar emberek lehetünk. Az állam azt biztosítsa, hogy a hivatalaiban használhassuk az anyanyelvet. A hivatalnokai a magyarlakta vidékeken tudjanak magyarul. Legyenek magyarul tudó postások, rendőrök stb. Azt nem lehet elvárni, hogy az egész országban minden hivatalban legyen magyarul tudó, de azt igen, hogy magyar nyelvű okmányok rendelkezésre álljanak.- Ez a kormány eddig tisztességes szándékáról tett tanúbizonyságot. A miniszterelnök hosszútávon számolhat a magyarok jóindulatával, ha további lépéseket tesz főleg a gazdasági, infrastrukturális hátrány felszámolásában.

   Kergemarha
   2020. jún. 14. 17:28

   Miért tenne bármit is a nyelvi jogok kiszélesítése érdekében? Eddig Matovič a szavazásokon mindig a magyarság ellen szavazott, a többi csak duma.

   Nagy Jenő
   2020. jún. 16. 23:41

   Pal8nkay I. "Mondjuk már az apjától, anyjától.Mire iskolás lesz kétnyelvűnek kellene lenni.", EZT NEM GONDOLTA KOMOLYAN ? !

B, Gy.
2020. jún. 16. 09:47

Van olyan kulfoldi ceg del magyarlakta teruleten es gondolom nem egy ugy alakut hogy csak az igazgato volt szlovak nemzetisegu tobbi szlovakiai magyar, A bovitesek soran ma mar alig van felelos funkcioban magyar nyelvet beszelo vezeto.

  Nagy Jenő
  2020. jún. 16. 23:18

  Dél -Szlovákia gazdasági fejlesztéséhez magyar nemzetiségű szakemberek képzésére van szükség, különben beindul a szlovákság betelepítésének 4. hulláma

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket