Nyitókép: illusztráció: körkép.sk/KL 

 

A Volkswagen autóinak szlovákiai márkakereskedői tisztességtelenül jártak el ügyfeleikkel, és ezért a Monopolellenes Hivatal összesen 6,7 millió eurós pénzbírságot rótt ki rájuk. 

 

Kartellezés miatt hatszámjegyű pénzbírságokat róttak ki összesen 16 autókereskedésre – derül ki a Denník E cikkéből. Elosztották egymás közt a régiókat, az ügyfeleket, megállapodtak a legalacsonyabb árakban, sőt, ha tudták, hogy az adott ügyfél a másik kereskedéshez „tartozik”, akkor eleve elfogadhatatlan ajánlatot tettek neki. Ezzel a módszerrel akarták kölcsönösen előnyös alku árán maximumon tartani árrésüket.

 

Ráadásul a törvénytelen gyakorlat 2010-ben már biztosan működött. Akkor a poprádi PO CAR eladója mentegetőző e-mailt küldött egyik konkurensének, amelyben amiatt szabadkozott, hogy 10 százalékos árengedményt adott a megállapodás szerint konkurenséhez tartozó vásárlónak, azt is csak azért, mert az ügyfél hajlott rá, hogy inkább Csehországban veszi meg adott modellt.

 hirdetes_300x300  

 

Az email azt is tartalmazza, hogy a versenytársak közti megállapodás bizonyos fokig áthágható, ha azzal megakadályozható, hogy a vevő a Volkswagen helyett egy másik modell mellett döntsön.

 

Legalább tíz éve…

 

A Denník E gazdasági portál szerint a kartellmegállapodás Hronsek községben jött létre 2010. november 5-én – ettől a dátumtól vannak bizonyítékai a Monopolellenesnek Hivatalnak. A találkozón az autókereskedők olyan témákról tárgyaltak, mint a  Volkswagenek esetében felhasználható maximális engedmények. Az engedményekről kötött megállapodás ugyanúgy illegális, mint az árakra vonatkozó kartellezés – méghozzá az egész EU-ban.

 

Ha ugyanis a kereskedők megállapodnak egymás közt, pláne ha „elkerítik” maguknak az ügyfeleket, akkor nincs árverseny. Ha pedig nincs árverseny, akkor a vevő ráfizet, mert az eladó nincs rákényszerülve, hogy a piaci árakhoz igazodjon. Ez a túlárazás egyik tipikus esete.

 

Felháborító, de a megállapodásnak az is része, hogyha az egyik kereskedő által ellenőrzött területről egy vevő jobb ajánlat reményében egy másik kereskedéshez fordulna, akkor nem számíthat jobb ajánlatra, mint 1 százaléknyi kedvezmény – kvázi ezzel hajtják vissza a gyanútlan autóvásárlókat „eredeti” kereskedőjükhöz.

 

Énekesmadarak

 

A Monopolellenes Hivatal végül két együttműködésre hajlandó kereskedésnek köszönheti, hogy sikerült lefülelnie a kartellt. A Porsche Slovakia és a Porsche Inter Auto Slovakia 2015-ben elismerték, hogy tagjai a kartellnek, együttműködésükért cserébe pedig a pénzbírság teljes összegének elengedését kapták. No, meg a tisztább árversenyt a Volkswagen márkáival szemben. A mérlegben valószínűleg a bírság nyomott többet: mivel nagy forgalmú cégekről van szó, 8 millió eurós büntetést kellett volna kipengetniük. Bár nem bizonyultak olyan hasznosnak, mint az előbb említett két cég, a Hivatalnak segédkezett a BOAT és az Autoprofit kereskedés is.

 

2016-ban aztán a rendőrség a trencséni Aravernél razziázott, nem sokkal később a szenyicei Híleknél. Ez a két márkakereskedő a legnagyobb a piacon, forgalmuk meghaladja a 40 millió eurót. Az ekkor lefoglalt számítógépeken igencsak árulkodó elektronikus levelezéseket találtak. Van eset, mikor előzékenyen értesítik versenytársukat, hogy nem szegték az alku rájuk eső részét, és nem adtak nagyobb kedvezményt a vevőnek, máskor pedig számon kérik konkurensüktől ennek a megállapodásnak a megszegését. A levelezés tartalma félreérthetetlen.

 

Miután lelepleződtek, az autókereskedők a Posche Slovakiára, vagyis a fő importőrre hárították a felelősséget. A megbüntetett vállalatok jogi képviselői továbbra is kitartanak ezen álláspont mellett. Az Araver kapta egyébként a legsúlyosabb büntetést, 1,3 millió eurós bírságot kell kipengetnie.

 

A Monopolellenes Hivatal egyelőre a Porschének ad igazat az autókereskedésekkel szemben. Egyes kereskedők (AUTOMAX PLUS, PO CAR, GALIMEX és Š-AUTOSERVIS Vranov) azzal védekeznek, hogy rájuk nézve terhelő üzenetváltást nem talált a hatóság, állítsuk szerint egy találkozón sem vettek részt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.