Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

„Nem rendeltem meg semmilyen gyilkosságot, semmi közöm hozzá” – jelentette ki a Speciális Büntetőbíróság szerdai tárgyalásán Marian Kočner, akit Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosságának megrendelésével vádolnak.

 

A vádlott Marian Kočner a szerdai tárgyalás során jelezte, hogy vallomást kíván tenni a Kuciak-gyilkosság ügyében.

 

 hirdetes_810x300  

A vallomása elején rögtön kétségbe vonta a nem jogerősen elítélt Miroslav Marček és a jogerősen elítélt Andruskó Zoltán állítását. Kočner példaként rámutatott Marček és Andruskó találkozójára, amikor Andruskó megrendelte Marčeknál a gyilkosságot. Kočner szerint Marček azt állította, hogy amikor Andruskó megrendelte a gyilkosságot, akkor hátul ült az autóban, és úgy tűnt neki, mintha a mobiljában lettek volna valamilyen képek. Későbbi vallomásában azonban már világosan megnevezte, hogy ki szerepelt a képen. Ezért Kočner azt állítja, hogy szerinte Marček soha semmilyen képet nem látott Kuciakról.

 

„Miroslav Marček azt állítja, hogy a tette helyszínén csak egy rövidcsövű golyós fegyverük volt. Különös, hogy amikor Miroslav Marček és Tomáš Szabó megérkezett Andruskóhoz a gyilkosság után, akkor még további két géppisztolyt pakoltak ki egy hátizsákból”

 

– jegyezte meg Kočner.

 

Kočnernek továbbá a gyilkosságért utólag kapott pénzösszegekkel kapcsolatban sem áll össze a kép.

 

„Nagyon különös, hogy sem Marček, sem Andruskó nem tudja megmondani, hogy valójában mennyi pénzt kaptak volna a gyilkosságért”

 

– konstatálta a vádlott.

 

Tóth vallomását is kétségbe vonta

 

Marian Kočner a vallomása során az egykori SIS-es Peter Tóth vallomását is kétségbe vonta. Kočnert szerint Tóth egy új telefont adott át a rendőröknek, amelyekből néhány üzenetet kitörölt. Ezt az Alena Zsuzsovával folytatott üzenetváltás screenshotjai bizonyíthatják be, amelyken láthatóak azok az üzenetek, amelyeket Tóth később törölt a telefonból.

 

A vádlott továbbá azt is elmondta, hogy Tóth nem sokkal a vallomástétele előtt egy nagy összeget helyezett el a magánszámlájára. Ezenkívül Kočner szerint éppen Tóth az, aki feltörte az állami szervek kommunikációjára szolgáló Govnetet.

 

Marian Kočner továbbá a gyilkosság motívumát is megkérdőjelezte.

 

„Szeretném bebizonyítani, hogy Ján Kuciak kevesebbet írt rólam, mint mások”

 

– mondta Kuciak cikkeinek elemzése után. Kočner szerint gyakran szerepelt a neve a cikkek címében, de azok tartalmában már csak minimális említés esik róla.

 

A Kuciak-gyilkosság ügyében folyó tárgyalás június 19-én, Marian Kočner vallomástételével folytatódik. A vádlott előre jelezte, hogy csupán az ügyész és a bíróság kérdéseire hajlandó válaszolni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!