Tegnap jelentette be, hogy indul az MKP elnöki posztjáért, ma pedig már a Körképnek nyilatkozott elképzeléseiről a magyar párt vezetésével kapcsolatban.

 

A Cziprusz Zoltánnal készült interjúnkból kiderül:

 

  • Miért döntött az indulás mellett
  • Miben látja a kitörési lehetőségeket
  • Visszalép-e majd az OT-elnöki tisztségért cserébe
  • Hogy látja a memorandum átadásának körülményeit
  • Kivel képzelné el a szoros együttműködést

 

Miért döntött úgy, hogy megpályázza az MKP elnöki székét?

 hirdetes_300x300  

 

Mert láttam a párton belüli kiútkeresést és, hogy senki sem vállalta fel. Van egy konkrét elképzelésem, milyen lépések kellenek ahhoz, hogy megteremtsük az egységes magyar érdekképviseletet. Szükségünk van egy olyan egységes magyar pártra, ami etnikai alapon szerveződik, de mindenki megtalálja benne a helyét és értékrendjét.

 

Kik támogatják eddig és kiknek a támogatására számít még?

 

Mivel egy új politikai kultúrát akarok ezen a téren is bevezetni a pártban, ezért először az Országos Tanáccsal közöltem szándékomat és ezután fogok párbeszédet kezdeményezni a párt egyes vezetőivel és szerveivel.

 

Menyire látja reálisnak saját esélyeit?

 

Bízom benne, hogy reálisak. Amit lehetett, én megtettem a pártért az elmúlt 12 évben és úgy érzem, szép eredményeket is értünk el közösen. Van egy világos jövőképem és igyekszem erről meggyőzni a párt tagjait.

 

Várható, hogy hasonlóan a korábbi példákhoz, a kongresszusi vagy a kongresszuson visszalép más tisztségért, pl. OT-elnöki poszt érdekében?

 

Nem pókerjátszma a célom és a helyezkedés, hanem hogy megteremtsük az egységes magyar érdekképviseletet és erre legnagyobb ráhatásom az elnöki pozícióból lehet. Volt már példa, hogy léptem egyet hátra, hogy a közösség kettőt előre léphessen, de most úgy érzem, nem ez a helyzet áll fen.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választásokon elért eredményt saját maga, az MKÖ-n belül az MKP és a kampány szempontjából?

 

A kampányból úgy érzem, hogy kihoztuk a maximumot. Én igyekeztem odatenni maximálisan magam és csináltam regionális és országos kampányt is. Hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott és úgy érzem, közösen egy vállalható eredményt értünk el.

 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és ülő emberek
Az MKP átmeneti vezetése. Kép forrása: MKP Fb-oldala

 

Ha elégedett lenne a választások óta eltelt időszak eseményeivel, vélhetően inkább más várható elnökjelöltet, pl. Őry Péter vagy Berényi József támogat. Ön azonban inkább pártelnöknek indul. Hogyan értékeli az elmúlt 2,5 hónap alatt az ügyvivő testület vezetőjének politikai teljesítményét?

 

Nem tudom, hogy a kérdésben említett személyek vállalják-e a jelölést az elnöki pozícióra, inkább nemleges válaszokat hallottam eddig a részükről a jelöltséggel kapcsolatban. Úgy érzem a kialakult helyzet ellenére és COVID vírus által korlátozott lehetőségei ellenére helytállt az ügyvivő testület. Ezért is mérik rendre 4 % fölé ma is az MKP-t.

 

Miben lenne jobb pártelnök, mint eddigi elődei (Csáky, Berényi, Menyhárt)?

 

Nem szeretném hozzájuk mérni magamat, mert más politikai helyzetben voltak a párt elnökei. Szerintem mindhárman legjobb tudásuk szerint vezették a pártot, ez annak is a jele, hogy még mindig egyben van a párt és a legerősebb szlovákiai magyar politikai tömörülés.

 

Miben tud mást, jobbat, többet kínálni a kongresszusi küldötteknek, mint a várható további jelöltek?

 

Nem tudom, kik a várható jelöltek és mit szeretnének kínálni. Azt látom, rengeteg tehetséges és erős ember alkotja ezt a pártot, amire lehet építeni, már csak egy csapattá kell ezt gyúrnunk.

 

Aláírná ismét a memorandumot?

 

Igen.

 

Mennyire tartja hibának a memorandum átadásának körülményeit és annak formáját?

 

Abban a helyzetben ez tűnt a jó megoldásnak, ma már kicsit lehet, ezt átgondolnám és máskeppen csinálnám.

 

Hogyan tud kikerülni a memorandum miatti zsákutcából az MKP?

 

Szerintem végképp nincs ez miatt az MKP semmilyen zsákutcában. Valamint az idő megmutatja, hogy sok kérdés, ami a Memorandumban szerepel, igen is aktuális és mihamarabbi megoldást kíván.

 

Matovič vagy Pellegrini? Tegyük fel, hogy előrehozott választásokra kerül sor és együttműködési javaslat érkezik tőlük. Melyiket választaná?

 

Jómagam jobboldalinak és nemzeti-konzervatív beállítottságúnak tartom. Ezért egyértelműen a jobboldal irányában mozdulnék el.

 

Kivel tudná elképzelni megválasztása esetén párton belül a legszűkebb együttműködést?

 

Mint mondtam, előre senkivel nem egyeztettem, mert el akartam kerülni, hogy előre valamilyen pozíciók le legyenek osztva. Ezért, amennyiben megválasztanak országos elnöknek, az OT által javasolt 9 fős elnökségben 8 szabad hely van. Végig akarom járni a régiókat és kikérni a párt meghatározó embereinek véleményét. Ki hol látja magát a párton belül a jövőben.

 

A képen a következők lehetnek: 5 ember, ülő emberek és álló emberek
Az MKP Országos Tanácsának a tagjai. Kép: MKP Fb-oldala

 

Fontos, hogy egy jól működő csapat legyen az Országos Elnökség, de az is csak egy munkakör kell, hogy legyen és ugyanilyen fontosnak kell lennie az alsóbb struktúrákban működő emberek munkájának is. Olyan pártot szeretnék, ahol mindenki egyformán motivált és dolgozik függetlenül attól, hogy pártelnök, elnökségi tag, járási vagy helyi vezető, netán képviselő vagy polgármester.

 

Mennyiben működhet a közös platformpolitizálás mondjuk a Most-Híddal, melynek elnöke Bugárhoz hasonló retorikát használ?

 

A magyar egység megteremtéséhez nyilván szükséges lesz leülni a Most-Híddal is, nem lesznek könnyű és egyszerű tárgyalások. Viszont előbb az Összefogással kell leülnünk és rendezni sorainkat.

 

Az Őry-Menyhárt érát az ellenséges hozzáállás jellemezte mindenkivel szemben, aki önálló véleményt volt képes és mert is megfogalmazni. Beleértve a Körképhez való hozzáállást is. Cziprusz Zoltántól mire lehet számítani e téren?

 

Nem akarom minősíteni az Őry-Menyhárt viszonyt a Körkép.sk-val. Lehet, párszor igazságtalanul voltak támadva ők is ezen az oldalon.

 

Nagyon fontosnak tartom, ha létrejön egy egységes magyar párt Szlovákiában, az rendezze a viszonyát a szlovákiai magyar meghatározó sajtóorgánumokkal. Szerintem közös cél, hogy legyen újra magyar érdekképviselet a szlovák parlamentben. Ezért közösen kell leülni és kijelölni azokat a határvonalakat a politikum és a média között, amit lehetőleg egyik fél sem lép át.

 

Hogyan képzeli el a magyar kormánnyal való viszonyrendszert?

 

Szerintem az MKP-nak és a többi külhoni magyar pártnak is jó a viszonya a magyar kormánnyal és ezen nincs okunk változtatni. A felvidéki magyaroknak is érdeke a jó kapcsolat az anyaországgal és annak kormányával. Ugyanígy a szlovák kormánynak is érdeke, hogy legyen egy párt, amely akár közvetítő szerepet is tud vállalni a két ország és két kormány között.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.