Nyitókép: TASR

 

A plagizálás a felsőoktatási rendszeren való élősködés – jelentette ki a Kutatási és Technikai Irányultságú Egyetemek Egyesülete (V7) és a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke, akik elhatárolódnak mindennemű plagizátori praktikáktól és elítélik Boris Kollárnak, a parlament elnökének nyilatkozatát, aki a plagizálást megpróbálja elbagatellizálni.

 

A médiában megjelent információk szerint Kollár a diplomamunkájának jó néhány oldalát a témavezetőjének a tanulmányából másolta ki. A témavezető a szóban forgó részeket nem íratta át Kollárral, és lehetővé tette neki, hogy 2015-ben magiszteri titulust szerezzen a Szakolcai Közép-európai Főiskolán.

 

 hirdetes_810x300  

 „Az az állítás, miszerint minden diák igyekszik megkönnyíteni a tanulmányait, sértő arra a több ezer diákra nézve, akik ezekben a napokban a tisztességesen megírt szakdolgozataikat védik meg az egyetemeinken. Mindemellett leminősíti azokat a témavezető tanárokat, akik a tudomány alapelveinek elsajátítása felé irányítják a diákokat; azokat az opponenseket, akik órákat töltenek el a szakdolgozatok áttanulmányozásával és a bírálatok megírásával, illetve azokat a bizottságokat, amelyek átfogó értékelést adnak a diákok képességeiről“

 

– jelentette ki a V7.

 

A titulus nem a szociális státusz növelésére szolgál

 

Az egyetemek rektorai szerint a titulus nem egy dísz és nem arra szolgál, hogy a politikusok és a vállalkozók szociális státuszát növelje.

 

Az akadémiai titulus egy tisztességes szakdolgozat megírásának az eredménye. Annak a jele, hogy a diák képes megkülönböztetni és előnyben részesíteni az empirikusan ellenőrizhető tényeket a féligazságokkal, a hoaxokkal és a konspirációkkal szemben.

 

Az akadémikusok szerint a plagizálás minimalizálásának legjobb módja a szakdolgozat elveinek alapos és türelmes magyarázata.

 

A V7 Egyesülete és a Szlovák Tudományos Akadémia egyúttal kijelentette azon elhatározását, miszerint javítani fognak a belső eljárásokon annak érdekében, hogy a plagizálást megakadályozzák. Egyúttal felszólították a plagizáló politikusokat arra, hogy a problémát ne becsüljék le és vállaljanak felelősséget a tetteikért.

 

A Kutatási és Technikai Irányultságú Egyetemek Egyesületét (V7) a pozsonyi Comenius Egyetem, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem, a Kassai Műszaki Egyetem, a kassai Pavel Jozef Šafárik Egyetem, a Zsolnai Egyetem, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem és a kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem alkotja.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.