Nyitókép: RádioExpres

 

Peter Pellegrini új pártja ide vagy oda, a Focus-ügynökség legújabb felmérése szerint továbbra is az OĽaNO a legerősebb politikai párt.

 

Mindez abból a két felmérésből derült ki, amit a Focus-ügynökség készített a Markíza TV Testreszabott kérdések (Na telo) c. műsora számára.

 

 hirdetes_300x300  

Az első felmérés szerint – amelyben Pellegrini készülő politikai projektje még nem szerepelt – a választásokat továbbra is az OĽaNO nyerné a szavazatok 21,2%-ával. A második az ellenzéki Smer-SD 19%-kal.

 

A harmadik helyen 12,8%-kal a Sme rodina végzett, míg az extrémista ĽSNS-t a választók 9,6%-a választaná. A kormánykoalíciót alkotó SaS-re a legújabb felmérés szerint a választók 9,2%-a adná a szavazatát, míg a Za ľudí párt 3,6%-kal a parlamenten kívül rekedne.

 

 

Az utolsó párt, amely képviselőkkel rendelkezne a parlamentben a Progresívne Slovenko lenne, melyre a megkérdezettek 6,2%-a adná a szavazatát.

 

Ugyan a parlamenti választásokon a Magyar Közösségi Összefogás indult 3 párt közös listáján, a felméréseken az MKÖ-t már nem kérdezik. A Focus legújabb felmérésben már csak az MKP szerepel a szavazatok 3,7%-ával.

 

A parlamenti választásokon az MKP-val közös listán induló Összefogás és Magyar Fórum a szavazatok egy százalékát sem érte el. Míg az Összefogást 0,5%-ra mérték, addig a Magyar Fórumot 0,3%-ra.

 

A Most-Híd sem a választások, sem a tisztújítás után nem tud magára találni, a Focus felmérés szerint a pártra mindössze a megkérdezettek 1,5%-a adná a szavazatát.

 

Így fest a helyzet Pellegrini tizenegyesével

 

Másképpen nézne ki a politikai paletta abban az esetben, ha a választók bizalmáért Peter Pellegrini politikai pártja is harcba szállna.

 

Ugyan ebben a helyzetben is az OĽaNO nyerne a szavazatok 20,3%-ával, de a nyomában szorosan ott lenne a volt kormányfő, Peter Pellegrini jelenleg még névtelen projektje, amire a válaszadók 19,3%-a adná szavazatát.

 

 

A harmadik legerősebb párt a Sme rodina lenne a szavazatok 9,6%-ával, míg a Robert Fico vezette Smer-SD Pellegrini és a távozó képviselők nélkül mindössze 9,5%-ot érne el.

 

Ebben a helyzetben is viszonylag erős párt maradna az SaS a szavazatok 8,8%-ával és még a Kotleba-féle ĽSNS-t is sikerülne megelőznie (8,3%).

 

Amennyiben Pellegrini pártja is harcba szállna a választókért, akkor az MKP-nak csak a szavazatok 3,4%-át, a Most-Hídnak pedig a 1,4%-át sikerülne megszereznie.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.