Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

A kommunizmus elleni harcban Szlovákia számára Lengyelország volt a példakép. Mára azonban Lengyelország a korrupcióellenes harcával és az uniós források merítésével nemcsak Szlovákia, hanem Európa számára is példaképpé vált – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös találkozóján, Varsóban.

 

„A kommunizmus elleni harcban számunkra Lengyelország volt a példakép, de a korrupcióellenes harcban ismét példaképpé vált, elsősorban a kelet- és közép-európai országok számára”

 

– mondta Matovič az első hivatalos lengyelországi látogatása során.

 hirdetes_300x300  

 

Elmondása szerint a koronavírus elleni harccal mindkét ország jól birkózott meg, bár „ennek a harcnak még közel sincs vége”.

 

Matovič megjegyezte, hogy varsói útjára magával hozta a Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációért Felelős Minisztérium vezetésével megbízott Veronika Remišovát is, mivel az Európai Bizottságon belül csak jót hallanak azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország minkét tudott meríteni az uniós forrásokból.

 

 „Szeretnénk tanulni ezen a téren, mert Szlovákiának sajnos nagy problémái vannak az uniós források merítésével és a merítéssel kapcsolatos korrupcióval”

 

– értékelte a helyzetet Matovič.

 

Morawiecki kiemelte a közeli kapcsolatokat Szlovákiával, amelyek véleménye szerint baráti módon fejlődnek tovább. A két ország közötti üzleti kapcsolat fejlesztését a koronavírus ugyan leállította, de fokozatosan megkezdik az újraindítását. A lengyel kormányfő továbbá azt is hozzátette, hogy a szlovák befektetőkön kívül a turistákat is várják az országba.

 

A találkozó után mindketten átvonultak a Belweder palotába, ahol részt vesznek a visegrádi kormányfők találkozóján.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!