Nyitókép: Komárom Fb-oldala

 

Július 3-án, pénteken délelőtt Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter 11 tagú miniszteri küldöttségével Komáromba látogatott. A csapat tagja volt Jaroslav Kmeť államtitkár is.

 

Első útjuk a városházára vezetett, ahol közel másfél órás zártkörű tárgyalást folytattak, melyen jelen volt Milan Belica, Nyitra megye önkormányzatának elnöke, Csenger Tibor alelnök, továbbá Komárom, Érsekújvár, Ógyalla, Naszvad polgármesterei, valamint Gúta alpolgármestere.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, asztal és belső tér
Nyitra megye vezetősége illetve Komárom és a régió polgármesterei

 

 hirdetes_300x300  

A zártkörű tárgyalást követően a küldöttség a Komáromi Erőd Szent Borbála  lőporraktárának épületébe vonultak át, mely nemrégiben került felújításra. A történelmi környezetben kialakított új helyiség jelenleg teret biztosít különféle rendezvények számára, így kerülhetett sor az éppen aktuális sajtótájékoztatóra is.

 

A találkozón a miniszteri küldöttek mellett jelen voltak a régió polgármesterei, Komárom város képviselő testülete, valamint a média képviselői. Keszegh Béla Komárom polgármestere üdvözölte az összes jelenlévőt, majd pedig átadta a szót a közlekedési miniszternek.

 

A képen a következők lehetnek: 15 ember, tömeg és belső tér

 

Andrej Doležal megköszönte meghívást valamint a tárgyalás lehetőségét, röviden szólt a funkcióban eltöltött első 100 napjáról, majd ismertette a közlekedési tárca terveit, különös tekintettel a régiót érintő kérdésekre, általában az infrastruktúra, de elsősorban is a közlekedés, az útviszonyok kérdéseiben.

 

Szó esett az észak-dél irányú útvonalak modernizálásáról, melyek összekötik az egyes régiókat, konkrétan az R8-as gyorsforgalmi utat említette, mely Nagytapolcsány – Nyitra vonalától meghosszabbítható lenne Komárom irányába. A miniszter buzdította az egyes települések képviselőit, hogy tervezzenek, álljanak elő saját igényeikkel. Helyi szinten tudniuk kell, hogy mit akarnak, és jelezzék a minisztérium felé elképzeléseiket. Állítólag pénz a szükséges fejlesztésekre lesz, 2023-ig terjedően egy új programtervezetet készítenek elő, mely szerint a különböző beruházásokra 8 milliárd euró áll rendelkezésre, amit a megfelelő helyekre szeretnének fordítani.

 

Jaroslav Kmeť államtitkár szintén nyitottságot mutatott az együttműködés tekintetében, jelezve, hogy a konkrét cselekvések emberei szeretnének lenni, folyamatosan tartva a kapcsolatot az egyes régiókkal. Kitért a kerékpárutak fejlesztése is, mely a térséget szintén érinti.

 

A diszkusszióban a polgármesterek, valamint a városi képviselők részéről több kérdés, hozzászólás is érkezett, az első osztályú utak mellett a közutak, a körforgalmak helyzetéről, de érintették az új hídról történő elvezető út kérdését is. Ennek kapcsán szóba került még egy estleges új Vág-híd megépítése, ami sok mindenre megoldást jelenthetne.

 

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek, égbolt, híd, felhő és túra/szabadtéri

 

Andrej Doležal szólt a komáromi erődrendszerről is, melynek történelmi értékéről személyesen is meggyőződött, hangsúlyt fektetve rá, hogy felújításának befejezése szintén anyagi forrásokat igényel.

Téma volt még az idegenforgalom, a fent említett kerékpárutak további fejlesztése, de a sajnálatos helyzetben lévő komáromi kikötő is. Itt Keszegh Béla polgármester igyekezett rávilágítani a helyzet bonyolultságára, mely a területi tulajdonjog és az egyéb ingatlanok jogviszonyainak különbözőségéből adódik.

Képviselői hozzászólással említésre került egy korábbi terv is, mely szerint a város kikötőjét, ami a pozsonyi kikötőt követően Szlovákiában a második legnagyobb, új helyszínen kellene kialakítani, mégpedig a Komárom és Izsa közti Duna-szakaszon.

 

 

A tartalmas, egyben aktuális témafelvetések, valamint sajtótájékoztató után Andrej Doležal közlekedési miniszter, Jaroslav Kmeť államtitkár és kollégáik, valamint Komárom városvezetése az épülő új Duna-hídhoz látogattak el, melyet szintén sajtótájékoztató követett.

A közlekedési miniszter utolsó napi programjaként terepszemlét tartott a Vág folyó hídjánál is, hogy saját maga győződjön meg annak állapotáról, és fontosságáról, hogy az ideiglenesen aládúcolt megoldást követően a híd teljes felújítás alá kerüljön.

 

 

Az új kormány új közlekedési minisztere megjelenésével és szavaival azt a benyomást keltette, hogy valóban saját maga is szem előtt tartja e déli régió fejlesztésének fontosságát.

 

Buday Mária

Képek: Komárom város Fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!