Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Szlovákia déli szántóföldjein elkezdődött az aratás. A Szlovák Agrárkamara jelezte, hogy míg a tavalyi rendkívül meleg időjárás miatt már június végén megérett a termés, idén két héttel tolódott a betakarítás kezdete. A termények lassabban értek, a kiadós júniusi csapadék miatt pedig egyébként is megakadályozta a gazdákat abban, hogy gépeikkel a földekre menjenek.

 

A pozsonyi, nyitrai és nagyszombati régiókban kezd felpörögni az aratás, keleten a pár naponta változó időjárás miatt nehézségek adódtak. Szenc környékén is csúsznak a betakarítással, de az Agrárkamara szerint ez nem jelent különösebb problémát, sőt, a késedelem nagyobb terméshozamot is jelenthet.

 

Az utóbbi évekhez képest északon is két héttel tolódik a betakarítás kezdete, részben a csapadékos időjárás miatt is. Itt a rendkívüli esőzések tetemes kárt okoztak a repce- és takarmánytermésben, de a gabona egyelőre megfelelő hozamot ígér.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiában a legnagyobb szántóterületen búzát termesztenek (390 ezer hektár), árpából 133 hektárnyi van, olajrepcéből 147 hektár.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.