Nyitókép forrása: refresher.sk

 

Robert Ficoval szemben is vizsgálatot indított a parlament összeférhetetlenségi bizottsága – jelentette be Richard Raši (volt Smeres, jelenleg frakción kívüli), a bizottság elnöke szerdán.

 

A Smer pártelnöke egy ideje egy csukárd-terlényi luxuskastályban él, és bár állítása szerint csak rehabilitáció céljából tartózkodik ott barátai javallatára, nyilvánvaló, hogy hivatalos fizetéséből nem telne neki a fényűző életvitelre.

 

Ráadásul, a kastély tulajdonosi háttere legalább annyira gyanús, mint amennyire tisztázatlan: oligarchák és offshore cégek nevei is felmerültek az ingatlan kapcsán.

 hirdetes_300x300  

 

Az Összeférhetetlenségi Bizottság az Állítsuk meg a Korrupciót Alapítvány kezdeményezésére indított vizsgálatot. Az alapítvány szerint még ha Fico tényleg rehabilitációs céllal tartózkodik is a kastélyban, az ingatlan szolgáltatásainak elfogadása „nem volt jogszerű”, tekintve, hogy köztisztviselő nem fogadhat el ajándékot.

 

Raši újságírói kérdésre megjegyezte, ha a bizottság mulasztást állapít meg és szankciót foganatosít Fico ellen, akkor az 12 havi fizetésének megfelelő pénzbírságot kap – az összeget nem lehet csökkenteni, a törvény ezt nem teszi lehetővé.

 

Ficonak most tíz napja van hivatalos írásbeli magyarázatot küldeni a bizottságnak.

 

A dolog érdekessége, hogy a bizottságok elnöki posztjára az egyes parlamenti frakciók jelölnek képviselőket. Richard Raši a Smer jelölésének köszönhetően lett a bizottság elnöke, most hogy kilépett a pártból és a frakcióból, elvileg visszahívhatják és másik képviselőt jelölhet a párt.

 

A Pellegrinihez pártoló politikus ennek ellenére szerdán úgy nyilatkozott, hogy a csütörtöki bizottsági ülést is reményei szerint ő fogja vezetni, mert „nagyon összetett” eljárásokról van szó, és képtelenség egyik percről a másikra átadni a munkakört.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!