Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az általa vezetett tárca elkészítette azt a törvényjavaslatot, amellyel a főiskolai titulusokat fogják megvonni.

 

Az oktatásügyi tárca további ötmillió szöveget iktat be a szakdolgozatokat ellenőrző rendszerbe. Ezenkívül azokat az algoritmusokat is szeretnék javítani, amelyek azonosítják az eredetiségvizsgálat esetleges kijátszását.

 

 hirdetes_810x300  

Csehországból inspirálódtak

 

 „Cseh mintára elkészítettünk egy olyan törvényjavaslatot, amellyel lehetőség lesz a titulusok elvételére. Ez a törvényjavaslat jelenleg az igazságügyi tárcánál van. A Masaryk Egyetem ezzel a módszerrel 125 ezer szakdolgozatot ellenőrzött le. Ezekből kiválasztott 1200 olyat, amelyekben nagyobb fokú egyezések voltak. Ezekből pedig további tíz szakdolgozatot választottak ki, és azt ellenőrizték, hogy szükséges-e a titulus megvonása, végezetül pedig két titulust vettek el“

 

– írta Gröhling a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

 

A szakdolgozatokat ellenőrző rendszerben jelenleg 20 millió szöveg van, amelyeket a tárca további ötmillió szöveggel készül bővíteni.

 

A miniszter továbbá arról is tájékoztatott, hogy a Szlovák Akkreditációs Ügynökség elkészítette a követelményeket a főiskolák számára.

 

 „Ezek alapján a követelmények alapján a főiskoláknak úgy kell beállítaniuk a rendszert, hogy ne kerüljön sor tisztességtelen titulusszerzésre. Amennyiben ez nem történik meg, jönnek a szankciók, ezek pedig a főiskolák programjainak és lényegében az adott főiskolák bezárásához vezethetnek“

 

– magyarázta Gröhling azzal, hogy az oktatásügyi tárca új főiskolai törvényen dolgozik.

 

O ZÁVEREČNÝCH PRÁCACHToto je téma posledných dní. Bolo by dobré túto diskusiu vrátiť do vecnej roviny, preto treba…

Posted by Branislav Gröhling – Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Wednesday, July 8, 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!